Dačić: U Srbiji boravi 3.400 migranata sa Bliskog istoka

U Srbiji od 2015. godine borave izbeglice i migranti sa Bliskog istoka, a nakon velikog izbegličkog talasa, njihov broj se smanjio na 3.400, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na zasedanju Visokog komesarijata UN za izbeglice u Ženevi.

Ivica Dačić je istakao da izbeglice dolaze iz Azije i Afrike i da, nakon tranzita kroz zemlje članice EU, preko Srbije žele da nastave put ka razvijenijim državama u Evropi.

Ministar je rekao da je Srbija tom izazovu pristupila humano i odgovorno, u skladu sa međunarodnim standardima, te da svima koji se na migrantskom putu duže zadržavaju na njenoj teritoriji obezbeđuje – smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć.

Podsetio je i da u Srbiji još traje proces integracije više od 300.000 izbeglica i interno raseljenih lica sa teritorije bivše SFRJ, dok je u statusu interno raseljenih više od 200.000 osoba sa KiM, za koje se ni posle 19 godina nisu stekli uslovi za održivi povratak.

"Nadamo se da će u sledećem periodu doći do pozitivnog razvoja događaja i u vezi sa ovim pitanjem, i da ćemo interno raseljenim licima moći da ponudimo rešenja, uz uvažavanje prava koja imaju i koja im ne smeju biti oduzeta", naglasio je Dačić.

Dodao je da jednostavno rešenje za problem raseljenja ne postoji, ali da se na primeru Regionalnog stambenog programa, koji zajednički sprovode Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, uz Evropsku komisiju, UNHCR, OEBS i Razvojnu banku Saveta Evrope, može naći put ka rešenju.

Reč je o redovnom, godišnjem zasedanju koje se odvija u fazi relativnog smirivanja izbegličko-migrantske krize u Evropi i, s druge strane, očekivanog usvajanja Globalnog sporazuma o izbeglicama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво