Toplane spremne za grejnu sezonu, počinju tople probe

U grejnu sezonu ulazimo sa starim cenama i energenata i grejanja iz toplana. Najjeftinije grejanje ove sezone je na drva, ugalj, gas, najskuplje etažno na struju. Do zvaničnog početka grejne sezone ostalo je petnaest dana, ali od danas počinju tehničke probe sistema, odnosno tople probe. Nadležni kažu da su uglavnom sve toplane spremne za početak rada.

Više od trećine građana Srbije greje se iz toplana. Najviše u Beogradu – više od 310.000.

"Beogradske elektrane" započele su funkcionalne probe, prvo u najvećoj toplani – onoj na Novom Beogradu.

"Pokreće se jedan po jedan uređaj. Probe služe da se provere svi delovi sistema, neka količina toplotne energije biće puštena, ali vreme koje je potrebno da budu topli ili mlaki radijatori je dugo", napominje Ivana Kalanja iz "Beogradskih toplana".

"Do god su visoke temperature ne možemo da osetimo efekte tih proba. Kako temperatura bude padala tako ćemo i mi ući u sistem toplih proba", dodaje Kalanja. 

Ističe i da je najvažnije da se prvo prijave curenja koja mogu da se jave u početnom periodu, a potom dolaze na red svi ostali problemi. Građani curenje na instalacijama mogu da prijave na telefon 011 20 93 100.

Državni sekretar Ministarstva energetike zadužen za rad toplana Zoran Predić kaže da su sve tolane u Srbiji danas u režimu toplih proba da bi bile spremne za sezonu.

Objašnjava i da vremenom funkcionalne probe prerastaju u tople, zavisno od vremenskih uslova i stanja sistema. 

Predić ističe da su uglavnom sve toplane snabdevene energetima.

"Manji problemi postoje u Kruševcu i Smederevu, ali verujem da ćemo u narednim danima stvoriti uslove za dugoročno stabilno snabdevanje", poručio je državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Direktor JP "Grejanje" Smederevo Vladimir Kulagić ističe da su oni spremni i da ukoliko se desi da prema prvoj narednoj prognozi srednja dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni da će svakako reagovati.

U svih 60 toplana tvrde da su ugovorene dovoljne količine energenata.

"Jedini grad gde zbog nekih drugih tehničkih problema to je Negotin, 20 posto konzuma neće krenuti sa grejanjem 20 posto ukupnog konzuma u Negotinu zbog radova na magistralnom gasovodu", navodi Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Zbog toga je negotinska toplana 302 domaćinstva oslobodila plaćanja računa dok ne dobiju grejanje. Inače, cene daljinskog grejanja su na prošlogodišnjem nivou. A u Novom Sadu i Somboru je i pojeftinilo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво