Novi studijski programi kako bismo dobili stručnjake za ekologiju

Poglavlje 27 koje se bavi životnom sredinom jedno je od najvažnijih u procesu pridruživanja EU i najskuplje. Za primenu i sprovođenje pravnih tekovina EU u oblasti zaštite životne sredine, pored velikih ulaganja i dobro opremljene administracije na nacionalnom i lokalnom nivou, potrebni su razvijeni i tehnološki pripremljeni resursi u sistemu obrazovanja.

Kako bi se unapredilo upravljanje otpadom sa budžetom od 834.000 evra Erazmus program EU pomogao je uvođenje novih studijskih programa u visokom obazovanju.

Dr Dejan Blagojević sa Visoke škole strukovnih studija iz Niša ističe da na pet studijskih programa upisuju 128 budućih master inženjera iz oblasti upravljanja otpadom.

"Oni će na bazi definisanih kompetencija koje tržište rada su ovom momentu iz te oblasti zahteva, biti spremni da se odmah uključe u proizvodne procese", rekao je Blagojević.

Novi studijski programi treba da osposobe stručnjake da primene nove senzorske i računarske tehnologije i podignu efikasnost rada reciklažnih centara.

U Srbiji se reciklira svega 10 odsto otpada, prerađuje se svega osam odsto otpadnih voda, opasan otpad se nepropisno odlaže tako da cveta ekološki kriminal.

S druge strane, stanovnici u mnogim gradovima nisu dozvolili da se izgrade postrojenja za opasan otpad

U Sloveniji se stručnjaci za životnu sredinu školuju već dve decenije. To je svakako doprinelo da bude proglašena za najčistiju zemlju na svetu.

"Svi ovi programi obučavaju ne samo studente nego i društvo generalno, pa iz toga dolazi da polako i društvo postaje čistije i da bolje radi i upravlja otpadom i na taj način bude sve zeleno i čisto", kaže dr Filip Kokalj sa Mašinskog fakulteta u Mariboru.

U okviru projekta je realizovano više od sto kampanja koje su imale za cilj da podignu svest svih slojeva društva o značaju pravilnog upravljanja otpadom.

"Rezultati mogu da budu veoma primenjivi u radu Ministarstva zaštite životne sredine kroz izradu novih programa i projekata upravljanja vodama, otpadnim vodama i upravljanja otpadom i, s druge strane, ovo je možda početak bilateralne saradnje naučnih i obrazovnih institucija sa ministarstvom", istakao je državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić.

Sprovedena je obuka neformalnog sektora u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu prilikom primarne selekcije otpada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво