Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava se širom sveta, a Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da u Srbiji ovaj dan ne prate "baš sjajne okolnosti", te da postije problemi koji se tiču primene zakona i pristupa informacijama.

Šabić je naveo da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usvojen na vladi, uprkos velikom broju zamerki koje je izneo on i brojni eksperti, kao i da su izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predmet rasprave.

Dodaje da su dve glavne zamerke na izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja mogućnost da se svakom organu vlasti dozvoli tužba protiv rešenja poverenika, kao i da se državna preduzeća kapitala izuzmu iz zakona.

Kako kaže, prva izmena verovatno neće biti usvojena, dok iza druge stoji "jak lobi", koji će verovatno omogućiti usvajanje izmene koja predstavlja "snažan korupcijski mehanizam".

Šabić podseća da je institucija poverenika "praktično pred blokadom", te da nisu dobili saglasnost za kadrovski plan i nije izvesno da li će moći da isplate plate za zaposlene do kraja godine.

Upitan za mišljenje predstavnika EU i OEBS kada su u pitanju problematične zakonske odredbe, Šabić kaže da predstavnici EU pre svega komuniciraju sa izvršnom vlašću, te da je to "politički odnos" u kome poverenik nema uticaja.

"OEBS je sa nama od početka i kontinuirano pružaju podršku, oni apostrofiraju činjenice i probleme i ukazuju na njih", rekao je Šabić.

"Svi zajedno da rade na ovom pravu" 

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da ta organizacija podržava pravo javnosti u Srbiji da zna poslednjih 13 godina.

Ističe da je važno da svi donosioci odluka, državne institucije, civilni sektor, građani zajedno rade na ostvarivanju ovog prava koje je "veliki deo vladavine zakona i reforma kroz koje Srbija prolazi".

Upitan za sporne odredbe zakona koji se tiču pristupa informacijama u Srbiji, Oricio je naveo da su ekspreti OEBS-a pregledali zakone i dali svoja mišljenja.

Kako kaže, spremni su na diskusiji i pružanje pomoći, ali konačnu odluku donosi parlament Srbije.

Nijedan zakon nije savršen, dodaje on, i ističe važnost uključenosti građana u diskusiju.

Fabrici: Fundamentalna vrednost za EU 

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je pravo javnosti da zna za Evropsku uniju fundametalna vrednost.

"Srbija se, kao i svaka moderna zamlja, suočava sa potrebom da zaštiti privatnost pojedinca i da sa druge strane poveća pristup informacijama koje imaju javne administracije", naveo je Fabrici i dodao da su učinjeni veliki pomaci, ali da je ostalo još dosta posla.

Kako kaže, izveštaj Evropske komisije koji je objavljen u aprilu ove godine, a odnosi se na poglavlje 23, govori o tome da treba uložiti još napora kada je u pitanju slobodan pristup informacijama, naročito kada su u pitanju ekonomski aranžmani vlade i korišćenje javnih resursa.

"Zakon o slobodnom pristupu informacijama mora da motiviše i same institucije da budu proaktivne i ne čekaju da im neko traži informacije, već da ih i same dele. Takođe, taj zakon mora da da jasne smernice koje informacije moraju da budu javne", rekao je Fabrici.

Podvukao je da su transparentnost i odgovornost najveće vrednosti demokratskog društva.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli glavno priznanje ni jednom organu iz kategorija republički organi i pokrajinski organi, a priznanja su dodeljena Ministarstvu kulture i informisanja za najbolji Informator o radu.

Zatim, u kategoriji najviših organa nagradu je dobio Vrhovni kasacioni sud, za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pravosudnih organa nagradu je dobilo Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji republičke agencije, zavodi, druge organizacije pobednik je JP "Emisiona tehnika i veze".

Za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti nagrada je pripala Gradu Zrenjaninu, a posebno priznanje, nagrada i statueta za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu dodeljena je Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna organizovan je od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, UNS i NUNS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво