Otvoren pogon za sušenje brizantnih eksploziva u "Prvoj iskri"

Svečano je obeleženo 80 godina postojanja kompanije "Prva iskra namenska" iz Bariča. Nakon otvaranja pogona T-3 za sušenje brizantnih eksploziva, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da većina zemalja u okruženju sada uvozi eksplozive od nas, jer su njihove države digle ruke od svoje odbrambene industrije.

Posle obilaska pogona ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je nekadašnji premijer Aleksandar Vučić odbio da se odbrambena industrija Srbije ugasi, insistirao je da na tome mora da se radi i tako je obezbeđen novac za tu industriju.

Prema Vulinovim rečima, većina zemalja u našem okruženju sada uvozi eksplozive od nas, jer su njihove države digle ruke od svoje odbrambene industrije, dok je naša država, zahvaljujući upornosti radnika i zaposlenih i razumevanju onoga što je potrebno Vojsci Srbije i našoj proizvodnji, nastavila je da proizvodi.

"Zato danas imamo fabriku koja je uspešna, zato možemo da kažemo da se nadamo da će odbrambena industrija Srbije ove godine oboriti sve rekorde i da će ostvariti zaradu od više od 600 miliona dolara", istakao je Vulin.

Ocenio je da je Vojska Srbije zadovoljna zbog razvoja te industrije, jer da nije nje i da se ne razvija, naoružavali bi se i opremali po višim cenama isključivo na svetskom tržištu, i ne ovako brzo i jeftino, niti bi moglo da bude bez političkih pritisaka.

Vulin je istakao da će država ojačati svoju poziciju i položaj, i nastaviti da ulaže u vojnu industriju, dodajući da od SAD, preko Ruske Federacije, Kazahstana, zemalja u okruženju, svi kupuju srpsku municiju, eksploziv, kao i složene borbene sisteme.

Osvrnuvši se na istorijat fabrike, generalni direktor "Prve iskre" Stanoje Biočanin istakao je nakon devedesetih godina i NATO bombardovanja ta fabrika bila u veoma lošem stanju, da su mnogi mislili da je to njen kraj i država je predlagala gašenje, jer nijedna proizvodna traka nije radila.

"Velikim entuzijazmom svih zaposlenih i zalaganjem molili smo državu da nas ne zatvore i obnovili smo kapacitete jedan po jedan, a ovo je poslednji objekat koji je obnovljen. Sada su nam svi objekti obnovljeni, kapacitet je takav da smo nekada brojali 500 radnika, a sada imamo oko 160 stalno zaposlenih i proizvodimo veću količinu eksploziva nego tada", naglasio je Biočanin.

"Prva iskra" prošlu godinu završila je sa ukupnim dohotkom od oko 19 miliona dolara. Dve trećine proizvodnje izvozi, a samo u Francusku će ove godine biti izvezeno više od 350 tona eksploziva.

"Prva iskra, pored proizvodnje brizantnih eksploziva, bavi se i transferom tehnologija po sistemu ključ u ruke. I za ovaj period od 80 godina, u nekoliko zemalja sveta, izvršila je transfer tehnologija što je donelo desetine miliona dolara deviznog priliva našoj zemlji. 2011. godne smo imali ugovor s Azerbejdžanom o transferu tehnologije, završili smo uspešno taj transfer i naplatili u punom iznosu. Zahvaljujući upravo i tim sredstvima, 'Namenska' je potpuno obnovljena", kaže Biočanin.  

Povodom jubileja, Vulin je uručio kompaniji "Prva iskra" i direktoru Biočaninu Plakete Ministarstva odbrane.

Na završetku svečanosti direktor "Prva iskra namenska" uručio je ministru odbrane Zahvalnicu sa plaketom za dugogodišnju saradnju u ime svih zaposlenih.

Kompaniji je uručen i sertifikat – Integrisani sistem menadžmenta koji dodeljuje Vojna kontrola kvalieta Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво