Ugovor Vlade i kompanije "Orakl" donosi olakšice za sve

Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, koja je uspostavila Državnu "Orakl klaud" upravu, a zahvaljući tom ugovoru između vladine Kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu i kompanije "Orakl", korist će imati i država, privreda i građani, izjavio je direktor te Kancelarije Mihailo Jovanović.

"Zahvaljujući centralizaciji informacionog sistema, 145 lokalnih poreskih administracija građani od Nove godine više neće morati da idu u opštinu po podatke o poreskim obavezama, već će jednim klikom na sajtu dobijati informacije", rekao je Jovanović novinarima pred početak godišnje konferencije "Orakl Impakt", na kojoj su predstavljene i sve mogućnosti inovativnih tehnologija.

Jovanović je rekao da je Državni "Orakl klaud" moderna i sugurna platforma e-uprave za pružanje efikasnih usluga građanima, priviredi i državi i zaštitu privatnosti podataka.

Prvim državnim ugovorom sa američkim gigantom obezbeđene su najbolje cene za sve državne organe koji koriste to IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke, rekao je Jovanović i dodao da ta ušteda iznosi dva miliona evra.

Prema njegovim rečima, ugovor će državnoj upravi omogućiti centralizaciju i konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji - registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih.

Ugovor će, kako je dodao, doprineti optimizaciji i reformi IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija - Uprave za trezor, Poreske uprave, Uprave za sprečavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranje, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova kroz uvođenje e-katastra.

Generalni direktor kompanije "Orakl Srbija i Crna Gora" Vladimir Knežević naveo je da je Vlada Srbije saradnjom pokazala jasnu inicijativu i ostvarila konkretne korake ka digitalizaciji i standardizaciji sistema državne uprave.
"Izborom najnovijih, svetski priznatih tehnologija, Kancelarija za IT i e-upravu zauzeće lidersko mesto u regionu i omogućiti našim IT stručnjacima da rade na najmodernijim sistemima čime će država dugoročno omogućiti bolje uslove svim svojim građanima i ujedno smanjiti odliv stručnjaka", rekao je on.

Na skupu je govorio i potpredsednik kompanije "Orakl" za region Leopoldo Boado.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво