"'Majmunske boginje' ne predstavljaju opasnost za širenje kao ebola"

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović kaže za RTS da takozvane "majmunske boginje" nisu virus poput ebole i da ne predstavlja takvu opasnost za širenje. Dodaje da simptomi ovih boginja liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje.

Goran Stevanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da takozvane "majmunske boginje" spadaju u kategoriju bolesti koje su zoonoze, od kojih obolevaju životinje, ali se mogu preneti i na ljude. 

"Za sada na teritoriji Evrope imamo dva slučaja obolelih od ovih boginja i to u Velikoj Britaniji. Kod nas se pojačava kontrola putnika na graničnim prelazima a posebno na aerodromima", napominje Stevanović. 

Kaže da su "majmunske boginje" ograničene na centralnu i zapadnu Afriku.

"Ne radi se o virusu poput ebole i stoga ne predstavlja takvu opasnost za širenje. Oboleli od ovog virusa boravili su u Nigeriji i apel našim ljudima koji tamo rade i kreću se što poslovno, što turustički, da izbegavaju kontakt sa životinjama kao i konzumiranje mesa i da se, ukoliko osete neke simptome, obrate lekaru", ističe direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović.

Dodaje da je Ministarstvo zdravlja preduzelo sve moguće mere kako bi se sprečio eventualni ulazak i kontakt zaraženih ovom infekcijom među ljude.

"Simptomi 'majmunskih boginja' liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje", napominje Stevanović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи