Obeležen Dan Narodne Republike Kine

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang organizovao je prijem u ambasadi povodom 69 godina obeležavanja Dana Narodne Republike Kine. Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Vlade Srbije.

"Danas slavimo Dan Narodne Republike Kine i veliku istorijsku posetu predsednika Aleksandra Vučića našoj zemlji", rekao je Li Mančang i podsetio da je tokom te posete potpisano 12 sporazuma u ukupnoj vrednosti od tri milijarde američkih dolara.

Naveo je da je kinesko-srpska saradnja od infrastrukturne prešla na industrijsku i izrazio zadovoljstvo što je predsednik Kine Si Đinping obećao da će ponovo doći u Srbiju i što je pozvao Vučića da u aprilu ponovo poseti Kinu.

"To se retko dešava", rekao je ambasador i podsetio da je Vučić taj poziv dobio odmah nakon Putina.

Li je podsetio da se prvog oktobra 1949. godine "rodila nova Kina" i da od tada ta zemlja "stoji na svojim nogama i sprovodi nezavisnu i samostalnu politiku".

Podsetio je i da su 1978. godine počele reforme, te da se od tada Kina otvorila prema svetu i napreduje krupnim koracima.

"Pre sedam godina, na 18. kongresu Komunističke partije Kine naš predsednik Si Đinping je izabran za predsednika te partije. Kina je ušla u novo doba – socijalizam sa kineskom bojom. Kinezi hoće da ostvare svoj veliki san – san obnove kineskog naroda", rekao je ambasador.

Zahvalio je prijateljima, a posebno Srbiji na podršci koju pruža Kini.

Inače, Li Mančang je na svečanom prijemu odsvirao dve pesme na fruli koju mu je poklonio Vučić, a jedna od njih bila je "Tamo daleko".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи