Bespovratna sredstva za otkup kuća za izbeglice

U Vojvodini živi 13.465 izbeglica iz Hrvatske i još toliko raseljenih sa Kosmeta, najveći problem jeste i dalje nerešeno stambeno pitanje. Pokrajinski fond za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima i ove godine uz pomoć izvršnog veća Vojvodine pokušava da reši taj problem.

Pomoć u građevinskom materijalu Fonda za izbegla, raseljena i prognana lica, stigla je ovog vikenda u selo Barandu i dodeljena je šestočlanoj porodici koja već deset godina pokušava da završi kuću, ali zbog nedostatka novca to do sada nisu mogli. Sve to vreme žive u maloj trošnoj kući starijoj od vek i po.

"Nakon svega što smo doživeli u toj kući, nered, pacovi, zmije i vlaga, to je strašan slučaj za porodicu. Struje je bilo, ali kako kad, bilo je svakakvih komplikacija i dosta vlage. Ni kupatila nije bilo", kaže Milica Marijan koja je sa porodicom iz Like došla u Barandu.

Uslovi života u staroj kući su izuzetno teški, a još teže je obezbediti finansije za preživljavanje.

Nebojša Novaković, Miličin suprug, kaže da posla za nadničara ima, ali da niko neće da radi.

"Ko ima decu, taj mora da radi", dodaje Nebojša.

Kada im je teško u pomoć uvek priteknu komšije – tako je bilo od početka gradnje nove kuće.

Njihov komšija Svetomir Božinović kaže da Novakovići imaju četvoro dece, što dosta znači za školu i selo Barandu.

"Mi se trudimo da im pomognemo koliko god možemo, koliko je u našoj mogućnosti, a isto toliko i oni pomažu i nama", kaže Svetomir i ističe da svi složno pomažu jedni drugima.

Kao i predhodnih godina Pokrajinski fond je i ove godine izdvojio značajna finansijska sredstva za otkup seoskih kuća i građevinskog materijala.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo kaže da su prvi put ove godine data bespovratna sredstva od milion dinara za otkup seoskih kuća.

"Ove godine smo na taj način zbrinuli pedeset dve porodice, dakle dvadeset kuća i trideset dva grand paketa materijala za gradnju", kaže Ćutilo.

Samo u selu Baranda ima na desetak praznih i napuštenih porodičnih kuća, baš kao i širom Vojvodine, a veliki broj izbeglih i prognanih lica nema još uvek krov nad glavom, zato je pomoć Pokrajinskog fonda više nego dragocena.

Posle pauze od nekoliko godina ponovo u narednoj godini predviđaju pomoć za Srbe povratnike u Hrvatsku i Bosnu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи