Koji su zadaci digitalnih konsultanata

Srpska mala i srednja preduzeća dobila su prve digitalne konsultante, koji će im pomoći da prevedu poslovanje u digitalnu sferu i tako ga unaprede i povećaju prihode. Na konkursu za konsultante bilo je neophodno predstaviti tri projekta iz digitalne oblasti, a od dve stotine prijavljenih, izabrano je 22, koji su prošli ispit i dobili međunarodno priznati sertifikat Privredne komore Austrije.

Prvi zadatak digitalnih konsultanata jeste da pokažu malim i srednjim preduzećima da digitalizacija nije samo za velike firme. I malim promenama mogu znatno da unaprede i optimizuju svoje poslovanje.

"To su primene različitih savremenih tehnologija koje mogu na različite načine da unaprede njihovo poslovanje, da ga učine efikasnijim, da približe njihovu robu odnosno uslugu kupcima, a sa druge strane da svoje proizvode i usluge bolje izreklamiraju na savremenim tržištima", kaže Aleksandar Drenovac, digitalni konsultant.

Jasna Kovčin, digitalni konsultant kaže da su im predvači preneli iskustva prvenstveno iz Austrije, kako je tekla digitalizacija u razvijenim zemljama.

"Preneli su nama modele, koje mi dalje na naše klijente možemo da prenesemo kao dobru praksu", rekla je Kovčin.

Kako koristiti elektronski potpis, elektronsko bankarstvo i usluge elektronske vlade, nepoznanica je za mnoge firme. U Privrednoj komori i Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, kažu da je interesovanje srpskih kompanija za digitalnu transformaciju veoma veliko.

"Ovo su ljudi koji se razumeju u poslovne procese, koji razumeju šta sve jedna kompanija treba da radi, na koji način i šta znači promena u kompaniji. Digitalna transformacija u suštini znači promenu načina funkcionisanja kompanije", kaže Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Tomislav Knežević iz Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ smatra da će biti neophodno više konsultanata. "Mislim da ćemo na ovaj način sa ovim brojem kosultanata odgovoriti potrebama trenutno, ali će u budućnosti sigurno biti daljih treninga", rekao je Knežević.

Četrdeset odabranih kompanija dobiće besplatnu pomoć konsultanata za izradu digitalne mape puta - dokumenta koji precizira postupke i načine digitalne transformacije kompanije, sa ciljem da se dobije maksimum efikasnosti a minimum troškova.

Preduzeća zainteresovana za pomoć digitalnih konsultanata mogu da se prijave do drugog oktobra preko sajta Centra za digitalizaciju Privredne komore Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво