"Stazama Solunaca" u čast proboja Solunskog fronta

Jedanaestočlana ekipa biciklista, koja je pre 10 dana krenula iz Soluna, stigla je u Beograd. Pohod "Stazama Solunaca – slobodni sinovi", organizovalo je Udruženje "Prijatelji 72. specijalne brigade" iz Pančeva, u čast proboja Solunskog fronta. Od podnožja Avale do Pionirskog parka u kome je Spomen-osmatračnica sa Kajmakčalana, pratili su ih i biciklisti iz sportskih klubova.

Penzionisani pukovnik i vođa ove četrnaestočlane ekspedicije Miodrag Kapor rekao je, pozdravljajući prisutne, da su tokom 1.000 kilometara dugog puta, koji je počeo u Pančevu, obišli 19 memorijala, što spomenika što grobalja, a neka od njih i obnovili ili obeležili kako bi putnici namernici znali šta oni predstavljaju.

"U svakom ratu ginu vojnici, ali ako postoje država, porodica i potomci onda oni nisu umrli. Prelazeći svaki milimetar ove trase, osećali smo sve veće poštovanje prema tim junacima i svugde nastojali da podsetimo i na događaje, ali i na sve one male, nepoznate ljude koji su zapravo učinili ta herojska dela. Molimo državu da se spasu od zaborava svih onih 1.200.000 umrlih u tom ratu, koji su dali svoje živote da bismo mi danas slobodno živeli", rekao je Kapor.

Zahvalio je Ministarstvu odbrane Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Vojnoobaveštajnoj agenciji, ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske, ambasadorki Srbije u Makedoniji i generalnom konzulu u Solunu i svima ostalima koji su pomogli ovaj pohod.

Pristune je pozdravio načelnik Odeljenja za tradicije i veterane Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Dragan Milković koji je rekao okupljenima da su evociranjem uspomena na hrabre pretke, njihovu patnju i podvige, pokazali kako se čuva i vrednuje tradicija.

Četrnaest članova ekspedicije je tokom putovanja obišlo Polikastro, Zejtinlik, Kajmakčalan, sela Bač, Dobroveni i Skočivir, Bitolj, Prilep, Štip, Zebrnjak kod Kumanova, Vranje, Niš, Ražanj, Paraćin, Lapovo, Topolu i Oplenac.

Učesnik pohoda Ivan Boncić rekao je da je ekipa bila uglavnom sastavljena od pripadnika Specijalne brigade. Učestvovao je i jedan predstavnika MUP-a Republike Srpske, kao i jedan prijatelj iz MUP-a Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи