Skoro 13.000 građana na besplatnom pregledu

Posle tromesečne pauze nastavljeno je sa besplatnim preventivnim pregledima u 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Do 16 časova, ponegde zbog velikog interesovanja građana i duže, kod lekara su mogli svi, pa i oni koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje i zdravstvenu karticu. U današnjoj akciji je pregledano 12.754 građana, čak 2.500 više nego tokom prethodne akcije, u maju.

Od severa do juga, od domova zdravlja, preko bolnica, do kliničkih centara, u više od 100 ustanova, građani su mogli da provere zdravlje, bez uputa i zakazivanja.

Građani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala zadovoljni su organizacijom u Kliničkom centru Srbije. Na preglede neki dolaze i redovno.

U Kliničkom centru Srbije (KCS) pregledi su se obavljali u 10 kardioloških ambulanti, a u nedavno otvorenoj najsavremenijoj laboratoriji u 13 kabina građani su davali krv na analizu.

"Kardiovaskularne bolesti su najmasovnije bolesti u našem stanovništvu. Osim kardioloških pregleda radi se i krvna slika i tumor markeri", rekao je direktor KCS-a Milika Ašanin.

Interesovanje za preventivne preglede veliko je bilo i u Šapcu i Valjevu.

"Tri-četiri specijalistička pegleda za jedno pre podne, to mnogo znači za pacijente", kažu oni koji su danas bili na pregledu.

Neki su došli i zbog simptoma koji su im se pojavili. "Imam neke male simptome koji asociraju na dijabetes, pa želim da proverim", rekli su dopisniku RTS-a.

Cilj akcije besplatnih pregleda je rana dijagnostika i prevencija bolesti, ali i prilika da se građani posavetuju i upute na dalje ispitivanje.

Dr Katarina Pantelić Vasiljević, pomoćnica direktora Valjevske bolnice, ističe da je u devet dosadašnjih akcija pregledano više tri hiljade ljudi.

"Otkriveno je više od 200 pacijenata koji nisu znali da boluju od nečega, i to je najveći uspeh naših akcija", rekla je Katarina Pantelić Vasiljević.

I dr Irena Selić iz šabačkog doma zdravlja navodi da je cilj svih pregleda da se na vreme otkriju oboljenja, i da se leče u početnoj fazi.

U prethodnih devet akcija, u Srbiji je pregledano više od 170.000 građana. Ministarstvo zdravlja nastavlja sa organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda.

I ubuduće će se provera zdravlja vršiti u trećoj nedelji u mesecu. U okviru ove akcije, kao deo kampanje "Rak je izlečiv", koju je pokrenuo RTS, a koju vodi uz podršku Ministarstva zdravlja, uvek će biti organizovani i pregledi koji mogu da ukažu na maligne bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво