Kraljevo, obnovljena katolička crkva oštećena u zemljotresu

U zemljotresu koji je 2010. pogodio Kraljevo, veliku štetu pretrpeli su brojni verski objekti među kojima i katolička crkva Svetog Mihaela. Radovi na obnovi enterijera su završeni i uskoro će ovaj hram biti otvoren za javnost.

Prvi put posle osam godina vernici rimokatoličke veroispovesti mogu slobodno da uđu u crkvu posvećenu arhanđelu Mihaelu u Kraljevu. Postavljeni su novi prozori koji propuštaju mnogo više dnevne svetlosti tako da obnovljeni kor i oltar blistaju u punom sjaju.

"Nikada ovoliko naroda nije prolazilo u zadnje četiri godine kroz crkvu. Crkva je otvorena i treba da bude otvorena stvarno", kaže jedan od sagovornika. Građani kažu da će sve biti izuzetno kada se opremi.

Rimokatolička zajednica u Kraljevu nije danas tako brojna kao što je bila između dva svetska rata, ali ovdašnji vernici sa ponosom ističu da je njihova crkva multikonfesionalna i otvorena za sve.

Župna Crkva Svetog Mihaela u Kraljevu sagrađena je 1933. godine. Gradili su je majstori iz Kraljeva i Dalmacije, odakle su i srednjovekovni klesari koji su podizali Studenicu i Žiču.

Obnovu crkve pomogla je nemačka nadbiskupija Štutgart Rotenburg i verska organizacija crkve, naglasio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

"Svakako sam vrlo srećan, zadovoljan i Bogu zahvalan da smo došli konačno do obnove enterijera crkve. Ali ne samo obnovili, učvrstili smo zvonik, čitavu crkvu", rekao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. 

Preostaje još da se završe zvonik i fasada crkve. Prvu misu u obnovljenom hramu 29. septembra, na dan Svetog Mihaela, služiće nadbiskup Hočevar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи