Javni čas srpskog znakovnog jezika

U našoj zemlji, prema podacima Saveza gluvih i nagluvih, ima oko 70.000 ljudi kojima je prvi jezik - srpski znakovni jezik. Oni danas prvi put obeležavaju Međunarodni dan znakovnog jezika. U okviru Međunarodne nedelje gluvih na terasi muzičkog paviljona na Kalemgdanu, održan je javni čas srpskog znakovnog jezika.

Gluve i nagluve osobe se svakog dana suočavaju sa brojnim izazovima, pa bi poznavanje znakovnog jezika većeg broja ljudi, njima znatno olakšalo život. Najveći problem je, kažu, nedovoljno profesionalnih tumača.

"Situacija je takva da sada imamo sve manji i manji broj tumača za znakovni jezik. Postoje prevodilački servisi u RS, koje finansira Ministarstvo za rad, boračkai socijalna pitanja, međutim u celoj Srbiji je to nedovoljan broj za pružanje usluga gluvim osobama. Ukoliko bi se omogućilo da se tumači zaposle, imaju prava kao i svi drugi radnici onda bi to bila dodatna motivacija da ostanu i bave se profesijom tumača", kaže Mihailo Gordić iz Gradske organizacija gluvih Beograda

Dodatni problem je, kažu, i to što znakovni jezik nije dovoljno prepoznat u javnosti, pa se javljaju i brojne predsrasude u vezi sa ovim jezikom - da je univerzalan, agramatičan i siromašan.

"Trebalo bi otvoriti katedru na Filološkom fakultetu i da znakovni jezik bude kao i drugi jezici, da može da se studira. Ali, ono što je bitno da zajednica gluvih bude uključena u samu katedru i da gluve osobe budu te koje će predavati na svom maternjem jeziku", ističe predsednica Gradske organizacije gluvih Beograda Slađana Gordić.

Povodom Međunarodne nedelje gluvih biće odražan niz manifestacija do 27. septembra, koje imaju za cilj da se problemi gluvih i nagluvih prepoznaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара