Mala gazdinstva, veliki ekonomski i turistički potencijal

Manje dileme o tome da li se zdravo hrane imaju oni koji biraju organske proizvode, ili žive na farmama gde se ona proizvodi. Takva, mala porodična gazdinstva, iako često na granici rentabilnosti, nezaobilazni su deo ruralne ekonomije, ali i agroturizma. Proizvodi sa jedne od najvećih farmi alpskih koza u selu Male Pijace u opštini Kanjiža, plasiraju se na domaće i na tržište u regionu.

Vlasnik farme koza Emil Kenjereš je pre više od deset godina kupio dve koze, a danas ih na svom porodičnom imanju ima preko stotinu. Bavi se i organskom proizvodnjom voća. Najviše oraha, badema i šljive. Proizvodi i nekoliko vrsta sireva. Godišnje isporuči oko tri tone.

"Naši proizvodi su traženi i sve se proda ono što se proizvede. Uglavnom se proda u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a glavni kupci su restorani i prodavnice zdrave hrane", navodi Kenjereš.

Ovakva gazdinstva imaju veliki ekonomski, ali i turistički potencijal.

Izabel Lanji Hnis iz Turističkog klastera Subotica kaže da Ministarstvo poljoprivrede podstiče ruralni razvoj u kome se podstiče i agroturizam i seoski turizam.

"Treba napraviti jedan lep projekat, mogu da dobiju nešto za infrastrukturu, nešto za poboljšanje kvaliteta svoje usluge. To je prvo. Drugo je da moraju da se edukuju kako da marketinške i pi-ar usluge usmere tako da oni na tržištu budu vidljivi", ističe Hnis.

Najbitnije je, kaže Kenjereš, znati na šta usmeriti ulaganja i proizvodnju.

"Treba velika ambicija i treba dosta vremena. I ako čovek hoće u ovako nešto da se upusti onda treba da pogleda kakvi su uslovi i koji je tempo kojim hoće da napreduje", napominje Kenjereš.

Cilj mu je da se u potpunosti posveti organskoj proizvodnji. To bi značilo i njemu, ali i celom selu gde se, uglavnom, bave poljoprivredom.

Danas ovde živi oko 2.000 meštana. U šali kažu, da onaj ko se ovde rodi, od motike i zemlje ne može da pobegne, a i ne žele, jer sve što proizvedu prodaju na seoskoj pijaci. A kupaca ima sa svih strana - iz Subotice, Kanjiže, Horgoša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво