Vegetarijanci u vrtiću – egzibicija ili pravo na izbor?

Dok roditelji i nutricionisti polemišu da li je vegetarijanska ishrana za decu i da li se pravilnika treba slepo pridržavati, neki mališani iz vrtića se vraćaju gladni. Svi su saglasni da je to nedopustivo, ali očigledno, put do kompromisa nije lak. Od uobičajenog jelovnika, vrtić sme da odstupi samo ukoliko dete iz zdravstvenih razloga ili verskih ubeđenja ne sme da konzumira određene namirnice.

Zbog vegeterijanskog načina ishrane, ćerke Beograđanina Nenada Vukosavljevića su u državnom vrtiću dobijale hranu bez mesa ili su takav ručak donosile od kuće. Iako je takva praksa funkcionisala nekoliko godina, roditelji su nedavno obavešteni da zbog novog pravilnika to više nije moguće.

"Za našu stariju ćerku koja je sada treći razred osnovne škole smo mi donosili hranu, išla je u isti vrtić. Godinama smo pakovali u posebno zdelice, obeležavali i itd. Oni bi to tamo podgrejali i dali detetu da jede", kaže otac Nenad Vukosavljević.

Prma njegovim rečima, vrtić je pre oko tri godine promenio tu politiku i obavestio nas da oni prave obroke za svu decu.

"Naše mlađe dete je sada u predškolskom i mi smo 4. septembra obavešteni da oni više neće spremati obrok za nju. Nas su doveli u situaciju da moramo da odlučujemo o tome da li možemo da izađemo sa posla. Ona ne može da ostane na ručku suočena sa situaciojom da za nju odjednom nema ručka", kaže Vukosavljević.

U PU "Dečji dani" kažu da je novi pravilnik precizan i dozvoljava ustupke samo ako zdravstveni razlozi zahtevaju specijalan oblik dijete ili kada su u pitanju verska ubeđenja.

Sve alternativne vidove ishrane, poput vegeterijanstva, veganstva, sirove hrane, pravilnik ne prepoznaje.

Vesna Zečević, nutricionista PU "Dečji dani"  kaže da Član 2 stav 2 konvencije o pravu deteta kaže da se zabranjuje svaki vid diskriminacije zasnovane na statusu, izraženom mišljenju ili ubeđenju roditelja.

"Malo dete kome roditelj opredeli vegansku ili vegeterijansku isharnu, nije izbor deteta, već ubeđenje roditelja. Član 3 stav 3 konvecije o pravu deteta opet kaže da je država, odnosno institucija i ustanove koje brinu o deci dužne su da zaštite decu na osnovu propisa organa države. Pravilnik je propis države", kaž Zečevićeva.

U privatnim vrtićima je, kažu, drugačije.

"kada su u pitanju verski razlozi ili vegeterijanstvo, ima potpuno isti status kao bolesti. Ili će se detetu pripremati ovde u vrtiću ili druga varijanta ne postoji, ako dete ide u kolektiv. Ako je u pitanju vegeterijanstvo, onda je to nešto o čemu bi trebalo razgovarati sa nutricionistom i pripremati posebnu hranu tom detetu unutar vrtića, ali nikako ne da donosi", kaže dr Lela Ilić, epidemiolog PU "Bejbi palas Anđela".

Sa ovakvim slučajevima Poverenica za zaštitu ravnopravnosti susretala se i ranije. Da li je došlo do diskriminacije, odlučiće u narednih 90 dana, ali podseća da su tokom 2014. i 2015. godine predškolske ustanove dobijale preporuke u kojima se traži da obezbede specificnu ishranu i ukoliko to nije iz zdravstvenih ili verskih razloga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи