Ovo su misice među ludajama!

Bundeva, misirača, dulek ili, kako kažu Banaćani, ludaja okupila je i ove godine veliki broj gostiju i turista u Kikindi na "Danima ludaje". Manifestacija se završava sutra uveče, ali danas se desilo najvažnije – izabrana je najteža i najduža bundeva.

Novi rekord kikindskih "Dana ludaje" je najduža bundeva od 295 centimetara koju je odgajio Stevan Matić iz Zemuna, dok je Dijani Vukadinović iz Jarka pripao šampionski pehar za najtežu bundevu od čak 341,5 kilograma.

"Mi, recimo, nju posadimo, onda je pustimo da raste, pa onda kopamo dole mesto dokle će ona da raste u plasteniku", objašnjava Stevan Matić iz Zemuna, odgajivač najduže bundeve.

Vlasnica najteže bundeve kaže da njena porodica uživa u uzgajanju bundeva.

"Ja sam biolog, tata je agronom, brat šumar, tako da smo svi negde prirodnjaci i volimo to", ističe Dijana Vukadinović.

Zvanična boja manifestacije je narandžasta, koja simbolizuje ludaju, bundevu koja se vekovima uzgaja na severu Banata i prisutna je u svakodnevnoj ishrani.

"Od ludaje može svašta da se pravi – pite sa ludajom, štrudle sa ludajom, gibančice, čorbe, pečena ludaja sa krompirom i kobasicama mnogo je lepa. Razne đakonije...", navodi Radojka Vujadinov iz Etno-udruženja "Suvača" iz Kikinde.

Manifestacija "Dani ludaje" koncipirana je kao gastronomski događaj, a na desetine hiljada posetilaca iz Srbije i inostranstva tokom četiri dana manifestacije dočekuje izuzetno bogat kulturno-zabavni program u koji su se uključile sve institucije, udruženja, organizacije, sportski klubovi i umetnici grada Kikinde.

"Ovo je naš porodični praznik i porodična manifestacija. Ponosni smo na to što smo, evo posle 32 godine, dobili nagradu za najbolju manifestaciju u Srbiji. Ponosni smo na to", ističe Jasmina Milankov iz Organizacionog odbora.

Zanimljivo, svake godine seme pobedničke najteže i najduže ludaje deli se besplatno svima koji žele da se oprobaju u uzgajanju ovog džinovskog povrća. Međutim, rekord "Dana Ludaje" i bundeve teške 507 kilogama još nije oboren.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи