Misija "Halijard", sećanje na spasavanje američkih pilota

Polaganjem venaca na Galovića polju u Pranjanima, obeležena je 74. godišnjica misije "Halijard", tokom koje su u Drugom svetskom ratu meštani ovog kraja spasli više od 500 američkih pilota. Obeležavanju su, između ostalih, prisustvovali Maja Gojković, Kajl Skot, general Žarković, Aleksandar Karađorđević, predstavnici lokalne samouprave.

Predsednica Skupštine Maja Gojković prisustvovala je obeležavanju 74. godišnjice Operacije "Halijard" u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac. Istakla je važnost negovanja sećanja na jednu od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

"To je istovremeno priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu", rekla je Gojkovićeva.

Napomenula je da, zahvaljujući junacima ove dramatične priče, koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojeno mnogo žrtava, ova akcija ipak nije zaboravljena ni ovde u Srbiji, ni i u SAD.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, ona je ukazala da je narod ovog kraja, uprkos stalnoj pretnji od neprijatelja i teškoj oskudici, nesebično skrivao, negovao i hranio savezničke pilote, a na kraju sagradio i pistu kako bi im se omogućila evakuacija, čime je izgrađen i most prijateljstva između srpskog i američkog naroda.

"Heroizam i zajedničke žrtve naših predaka, kao što je ova u Pranjanima, čine neraskidivi deo srpske i američke istorije", rekla je Maja Gojković.

Istakla je da upravo ove svetle stranice zajedničke prošlosti, borbe i savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu predstavljaju snažan temelj za izgradnju srpsko-američkih odnosa danas, za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja.

Citirala je američkog novinara i pisca Gregorija Frimena koji je u svojoj knjizi "500 zaboravljenih", koju je nedavno dobila od ambasadora SAD i pročitala, jedan deo posvetio akciji "Halijard".

"To je jedna od poslednjih neispričanih priča iz Drugog svetskog rata i istovremeno i jedna od najznačajanijih, to je priča ispričana avanturom, srčanošću, opasnošću i junaštvom koje se prepliće sa mrežom zavera, laži i prikrivanja. Zahvaljujući junacima ove priče koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojano mnogo žrtava, ova akcija nije zaboravljena ni u Srbiji, ni u Americi", navela je Gojkovićeva reči američkog pisca.

Skot: Srbi pokazali najbolje što čovečanstvo može da pokaže

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je tokom obeležavanja godišnjice spasavanja pilota da za njega Galovića polje nije obično polje, već istorija, junaštvo i sveto polje.

"Tu su Srbi pokazali najbolje što čovečanstvo može da pokaže. Dali su sve od sebe da pomognu nepoznatom strancu, kada su videli zlo - to znači čovečanstvo. Dolazim ovde već treći put i svake godine obeležavamo ovu operaciju, ali dolazim i da kažem hvala Srbiji", rekao je ambasador Skot.

Princ Aleksandar Karađorđević istakao je da srpski narod ceni slobodu kao najveću vrednost i da je pokazao da i u najtežim trenucima svoje istorije od tog ideala ne odustaje.

"Pod komandom ministra vojnog Vlade Kraljevine Jugoslavije, generala Dragoljuba Mihailovića, kao i mog oca kralja Petra Drugog, Jugoslovenska vojska u otadžbini i srpski narod spasli su sigurne smrti 500 američkih avijatičara. U tom dramatičnom događaju opet je došlo do izražaja srpsko-američko prijateljstvo koje je pokazano u najtežim trenucima Drugog svetskog rata", rekao je princ.

Dodao je da danas ostaje nada da će odnosti Srbije i SAD ponovo dostići nivo koji su imali za vreme čuvene misije "Halijard".

Predsednica Skupštine Opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić rekla je da je ovo mesto okupljanja povod veoma značajnom događaju.

Istakla je da je su misija "Halijard" i Galovića polje, simboli velikog i neraskidivog prijateljstva.

"Davne 1944. godine počelo je spašavanje više od 520 saveznikih pilota, kome je lokalno sprsko stanovništvo pružilo spas i utočište. Naši sunarodnici su delima tada pokazali svoje najbolje osobine ljudskosti i čestitosti koje su i danas karakteristične za ljude pranjanskog kraja. Zahvalni smo im i ponosni na njih zbog toga", navela je Dostanićeva.

Ceremoniji su prisustvovali i narodni poslanici Jasna Karanac, Dragomir Karić i Marko Parezanović.

Vence u Pranjanima položili su Maja Gojković, ambasador Skot, predstavnici lokalne samouprave, princ Aleksandar, ambasadorka Kanade Keti Čaba i general Duško Žarković.

Stipendije učenicima za eseje na temu Operacija "Halijard"

Oni su potom posetili Osnovnu školu "Ivo Andrić" i tom prilikom, u organizaciji ambasade SAD, dodelili stipendije učenicima za eseje na temu Operacija "Halijard".

Direktor škole Zoran Pantović rekao je da su oni kao obrazovna ustanova dobili mnogo donacija preko američke ambasade.

Izgrađenja je sportska sala u vrednosti od 750.000 dolara, a obećana je i oprema za školu i interaktivne table, kao i još jedan teren", naveo je Pantović.

Napomenuo je da je saradnja sa američkim ambasadorima uvek bila dobra, da je Kajl Skot čovek sa kojim se uvek može dogovoriti, a i da ga meštani vole jer govori srpski jezik pa mogu sa njim da porazgovaraju.

"Danas je predviđen i koncert američkog Vojnog orkestra, koji je došao iz Kelna, i već treći put ovde drže koncert, samo ove godinena otvorenom", rekao je Pantović.

Inače, prošlogodišnji osmaci, njih 30, pisali su rad o Drugom svetskom ratu pod nazivom "Pričao mi moj deka, pričala mi moja baka".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво