Poverenica: Ne smemo dozvoliti da se ijedno dete oseća ugroženo

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković pozvala je sve nadležne organe i službe da ispitaju sve okolnosti i preduzmu neophodne mere, naročito posle dramatičnog upozorenja deteta da zbog nasilja koje trpi u školi želi da se ubije.

Brankica Janković je ovaj poziv uputila nakon hrabre odluke trinaestogodišnjeg dečaka iz škole "Rade Končar" u Zemunu i njegove majke da javno iznesu problem višemesečnog vršnjačkog nasilja sa kojim se dete suočava.

Poverenica Janković je, kako je saopštila Kancelarija, ukazala na posebno zabrinjavajuću činjenicu da, prema informacijama iz medija, dečak trpi nasilje zbog imovnog stanja jer nema skupe patike, jer je bez oca, kao i na račun fizičkog izgleda i mentalnih sposobnosti, što su sve osnovi diskriminacije iz Zakona o zabrani diskriminacije.

"Ovakvi slučajevi su ozbiljan alarm da se preduzmu sve mere za sistemsku prevenciju, jer kao odgovorno društvo ne smemo dozvoliti da se ijedno dete oseća ugoroženo, a naročito ne da pomišlja na najdrastičnije poteze, kao što je oduzimanje sopstvenog života", navela je poverenica.

Janković e naglasila da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralna institucija za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, spreman da pruži svaku vrstu pomoći i podrške, u okviru svoje nadležnosti.

Neophodno je, istakla je,da svi damo svoj maksimum kako bismo prevenirali brojne društvene probleme koji nastaju kao posledica vršnjačkog nasilja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи