Razmatra se da metro prolazi tunelom ispod Save, a ne preko mosta

Beogradski metro, čija je izgradnja planirana za 2020. godinu, mogao bi da prelazi iz starog dela grada do Novog Beograda tunelom ispod Save, a ne Savskim mostom, kako je prvobitno bio plan i trenutno se razmatra takva opcija, izjavio je "Tanjugu" glavni urbanista Grada Beograda Milutin Folić.

U toku je izrada Studije izvodljivosti koju radi francuska kompanija "Egis", jedna od najvećih i najiskusnijih u svetu za projektovanje metroa, rekao je Folić.

"Oni u okviru te studije razrađuju trase linija i prema dosadašnjim analizama postoji mogućnost da linija 2 koja se sa linijom 1 ukršta na Savskom trgu umesto da se penje na most nastavi podzemno ispod Save i tako pređe na levu obalu dalje preko Novog Beograda ka Zemunu", objasnio je Folić.

Tako bi novi savski most zadržao tramvajski saobraćaj.

"Studija koja je u toku treba da pokaže i preporuči koja od ova dva rešenja bi bila najbolja", rekao je Folić.

Razmatra se i opcija da se linija 1 poveže sa Prokopom.

Kako je rekao Folić, do kraja ove ili početkom iduće godine očekuje se da će biti završena studija izvodljivosti i finalna trasa linija, a potom bi ti podaci ušli u plansku dokumentaciju.

Nakon izrade planske dokumentacije stvoriće se uslovi za izradu finalne tehničke dokumentacije i početak gradnje metroa.

U međuvremenu će se raditi na pronalaženju rešenja za model finansiranja, odnosno partnera, objasnio je urbanista.

"Očekujemo da izgradnja metroa može da počne krajem 2020. ako se nastavi ovom dinamikom", rekao je Folić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво