Saradnja Srbije i Kine u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar ekologije i životne sredine Kine Li Ganije razgovarali su o jačanju bilateralne saradnje između dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine na sastanku organizovanom na marginama Ministarske konferencije "Zadužbina budućnosti" u Podgorici.

Srbija sa pažnjom prati aktivnosti Kine u oblasti zaštite životne sredine, rekao je ministar Goran Trivan i konstatovao da je ta zemlja napravila ogroman tehnološki napredak u toj oblasti, što je potkrepio činjenicom da je životna sredina u Kini prepoznata kao jedna od pet prioritetnih.

Srbiji je važan transfer kineske tehnologije i znanja, rekao je Trivan ukazujući na značaj investicije kineske kompanije u RTB Bor, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zajedno sa kineskim kolegom Li Ganijem, Trivan je naglasio spremnost kineske kompanije da poštuje najviše ekološke standarde u RTB Bor-u.

Zahvalio je na otvorenoj saradnji Kine sa Srbijom u okviru Mehanizma "16+1" i istakao da dobre i prijateljske odnose treba da prate i konkretni projekti.

Kineski ministar posebno je istakao važnost nastavka i jačanja bilateralne saradnje između dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Li Ganije rekao je da Kina gleda na Srbiju kao na iskrenog partnera u okviru Mehanizma "16+1".

Kina je od početka ove godine zabranila uvoz plastičnog otpada, a očuvanje životne sredine postavila kao peti strateški cilj zemlje i od jednog od najvećih zagađivača postala jedan od najvećih zagovornika čistog, održivog razvoja.

"Živeti u čistom svetu i sačuvati planetu je najvažniji cilj. Mislim da smo napravili veliki napredak u zaštiti vode, vazduha i zemljišta i spremni smo da ulažemo u projekte održivog razvoja", kaže Li Ganije.

Srbija u sledećih dvadesetak godina u zaštitu životne sredine treba da uloži između 10 i 15 milijardi evra.

"Bez ikakve sumnje investiranje u kapacitete za preradu otpadnih voda je prioritet broj jedan, mi idemo ka tom cilju i mi ćemo ga dostići, na drugom mestu je pitanje prerade komunalnog otpada i skrećem pažnju na stereotipe kohji vladaju da sa Kinom moramo ozbiljno računate jer ona u ovom trenutku raspolaže najmodernijim tehnologijama", rekao je ministar Trivan.

Slične investicije neophodne su i u drugim zemljama regiona.

"Mehanizam 16+1 se pokazao kao platforma na kojoj se snaži međusobno poverenje i saradnja zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine", kaže Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Samo u prošloj godini Kina je u 16 zemalja centralne i istočne Evrope investirala 17 milijardi dolara u industriju, infrastrukturu i druge projekte.

Za početak poslova vezanih za zaštitu životne sredine izabrana je Crna Gora kao prva ekološka država.

Danas se obeležava 27 godina od proglašenja Crna Gora kao ekološke države a tim povodom počela je sadnja 100 hiljada stabala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво