Kako da ulepšavanje ne ugrozi zdravlje

Estetske, plastične i rekonstruktivne procedure i antiejdžing medicina, poslednjih godina sve su popularnije, ali i dostupnije među svim generacijama. Ipak, dešava se i da se umesto da na taj način reši neki od problema, dodatno ugrozi i izgled, i zdravlje. Zbog toga što u tim oblastima radi ko stigne i gde stigne, Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu koja je odredila kriterijume za rad, a kontrola svih koji već pružaju takve usluge ubuduće će biti stroža.

Takozvano vampirsko podmlađivanje odavno je hit u svetu, a tom tretmanu se sve češće prepuštaju i naše zvezde, ali i mnogi drugi.

Ipak, taj zahvat može biti veoma opasan! Ovih dana svetski mediji upozoravaju da je "vampirsko podmlađivanje" ostavilo zatrašujuće posledice po klijente u jednom spa centru u Novom Meksiku. Naime, klijenti su pozvani da se testiraju na viruse HIV-a, hepatitisa i drugih oboljenja koja se prenose krvlju.

U Srbiji na sreću za sada, nije bilo sličnih situacija, ali zato što se estetskom medicinom bavi gotovo svako i na svakom mestu, od spa centra preko frizerskih salona, Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu koja tu oblast treba da uredi.

"Mi smo predložili da time mogu da se bave samo oni koji su završili medicinu, koji imaju tri godine iskustva, koji imaju mentora za tu granu, da isključivo terapije mogu da se primenjuju samo u ordinaciji, bolnici, klinici", objašnjava članica Radne grupe Ministarstva zdravlja dr Ioana Batsialou.

Njena koleginica iz Radne grupe dr Marija Jovanović napominje da su tretmani ulepšavanja medicinski bezbedne procedure, da se radi sa veoma proverenim medicinskim sredstvima, ali da treba da ih primenjuje lekar kvalifikovan u toj oblasti.

"Nažalost, cena definiše neke stvari, ali treba znati da na polju medicine ako želite dobar kvalitet da dobijete, to košta", ističe dr Jovanović.

Doktorke savetuju da se ne rukovodimo samo cenom usluge, već da nam bezbednost mora biti na prvom mestu.

"Veliki broj materijala stiže raznorazni kanalima koji nisu ni bezbedni, poreklo im je sumnjivo - nije bitno Koreja, Kina, Japan, nemaju sertifikate, priznanje, oni su jeftiniji", upozorava dr Batsialou.

Dr Jovanović ukazuje da određene norme moraju da se ispune, mora da postoji adekvatna dezinfekcija i da se pacijent uputi kako da se ponaša pre i posle intervencije.  

I na kraju, dodatno upozorenje – u pogrešne ruke i sa pogrešnim materijalima - može doći do oteklina na kapcima, infekcija, do venske tromboze ili arterijske embolije, raspadanja ili gubitka dela tkiva na licu, čak i do gubitka vida.

Kod nestručnog ubrizgavanja botoksa može doći do privremenog iskrivljenja pojedinih mišića na licu, duplovidosti, nemogućnosti gutanja, otežanog smejanja i govora.

Radna grupa Ministarstva zdravlja privodi kraju dokument u kojem će stajati vrlo precizni kriterijumi koji bi trebalo da urede ovu oblast.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво