Stefanović i Sojlu potpisali dokument u oblasti bezbednosti

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu potpisali su u Beogradu Pismo o namerama između ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje u oblasti bezbednosti, koje će doprineti bržoj i intenzivnijoj razmeni podataka.

"Jedan od najznačajnijih zadataka koja dva ministarstva imaju jeste da intenziviraju borbu protiv organizovanog kriminala i ojačaju saradnju između policijskih jedinica koje se bave ovim poslom", istakao je nakon potpisivanja dokumenta ministar Stefanović.

Dodao je da je to samo prvi korak ka uspostavljanju potpunog sporazuma između dva ministarstva u oblasti bezbednosti, saopšteno je iz MUP-a.

Stefanović je ocenio da su svi veliki izazovi, poput terorizma, izazova vezanih za migrantsku krizu, organizovanog i viskotehnološkog kriminala nešto što ćemo još dugo, kao svet, morati da rešavamo.

"Samo snažnom i dobrom razmenom podataka, intenzivnim kontaktima možemo da učinimo da, u interesu građana, naš posao bude bolji i lakši", istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija izuzetno poštuje napore koje Turska ulaže, kako bi obezbedila uslove smeštaja, zdravstvenu i drugu zaštitu za gotovo četiri miliona migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji.

Govoreći o sutrašnjoj konferenciji o viskotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti "Poveži se sigurno!", koja će biti održana u Beogradu, Stefanović je ukazao da se sa turskim kolegom složio da je za uspešnu borbu protiv viskotehnološkog kriminala potrebna bliska i intenzivna saradnja.

"Ukoliko hoćemo da budemo brži od kriminalaca potrebna nam je bliska i intenzivna saradnja dve zemlje. Važno nam je da svaki kriminalac, svako ko ugrožava bezbednost Srbije i Turske, zna da neće moći da nađe utočište u bilo kojoj od naše dve zemlje", naglasio je Stefanović.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije je istakao da odnosi između Srbije i Turske idu stalnom uzlaznom linijom.

"Podsticaj tako dobrim odnosima dali su pre svega predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan. Njih dvojica su započeli jednu potpuno novu eru približavanja Srbije i Turske, a dve vlade i privreda prate tu vrstu intenzivne saradnje", naglasio je Stefanović, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, saradnja u robnoj razmeni, turizmu i svim drugim privrednim granama je sve bolja.

Sojlu je naveo da je na sastanku dogovoreno intenziviranje saradnje dva ministarstva u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i krijumčarenja.

"Namera naša dva ministarstva je da učinimo sve što je u našoj moći da intenziviramo saradnju i zajedničkim snagama zatvorimo put svim kriminalnim aktivnostima", rekao je turski ministar.

Sojlu je preneo pozdrave turskog predsednika Erdogana predsedniku Vučiću i srpskom narodu.

"Srbija je važna i bitna država Balkana. Srbija je naša strateška i prijateljska zemlja", rekao je Sojlu i dodao da se prijatelji poznaju kada je najteže.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво