Srbi u Novom Brdu, protest zbog ravnodušnosti policije

Krađe iz srpskih domaćinstava na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju. Novo Brdo je najpasivniji, najsiromašniji i po broju krađa najugroženiji deo na Kosovu i Metohiji. Predstavnici oštećenih domaćinstava ove opštine kolektivno su zatražili veću policijsku zaštitu.

Prestali su da obijaju vrata i prozore. Sada probijaju zidove. Lopovi su srušili deo zida štale porodice Arsić u selu Izvor kod Novog Brda i odveli dve krave.

"To je organizovana banda, mafija, kako hoćeš je nazovi. Najmanje 2.500 evra, steone su bile obe. Druge stoke nemam, policiji sam prijavio, dva studenta izdržavam, kao što ste videli, ćerkice", kaže Dragan Arsić.

A zbog sumnje da se radi o bandi koja organizovano krade po selima Novog Brda, preostali Srbi u ovoj sredini okupili su se ispred stanice policije.

"Vi ste kao institucija zaduženi za bezbednost svih nas koji smo ovde u Novom Brdu. I mi sada moramo od vas da tražimo da nas zaštitite i da nam kažete na koji način ćete da nas zaštitite", poručila je Svetlana Stević iz humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića".

Svi okupljeni ispred stanice policije u Novom Brdu pretrpeli su najmanje po jednu krađu. A kradu se stoka, traktori, mehanizacija, poljoprivredni proizvodi, bespravno se seče šuma.

"Rekao sam već po imenu i prezimenu ko mi seče šumu. I dan-danas ta ista šuma, isti ljudi kradu, i dan-danas ja više ne zovem vašu policiju, jer znam da ne možete", priča jedan meštanin.

U policiji priznaju da su nemoćni, a da one koje uhvate predaju pravosudnim organima.

"Sve što znamo prosleđujemo tužilaštvu. Svaki počinilac ilegalnih seča šuma, svi su po tužilaštvu. Imamo slučajeve da su neki odležali, neki platili i tako dalje. Nažalost, oko krađe stoke još nemamo rezultate", ukazuje Šukri Aliju, komandir policije u Novom Brdu.

Komandir policije u Novom Brdu zahtev Srba da budu zaštićeniji proslediće centrali u Prištini.

"A mi ćemo od nas sa strane građana potražiti od ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini da se policijska stanica u Novom Brdu ojača i da naše zahteve shvate ozbiljno. U suprotnom ćemo se i dalje okupljati ovde na ovom mestu", dodaje Aliju.

Prema evidenciji policije, u poslednje tri godine u opštini Novo Brdo bilo je 14 krađa krupne i sitne stoke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара