Roditelji prinuđeni da biraju – naknada za bolovanje ili za negu obolelog deteta

Posle trudnica i porodilja, protiv Zakona o finansijskoj podršci ustali su i roditelji obolele dece. Od pre nekoliko nedelja moraju da biraju da li će koristiti naknadu za bolovanje ili dodatak za negu bolesnog člana porodice. Kažu da je to diskriminacija i traže ocenu ustavnosti spornog člana Zakona.

Olivera Jovović je majka trogodišnjeg dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Zbog Zakona o finansijskoj podršci porodici, morala je da napravi izbor.

Priča da je pre dve nedelje tražila produžetak bolovanja i da je došla u situaciju da se odrekne prava na negu i pomoć.

Da li to što je kod kuće, gde čuva dete, znači da njemu ne trebaju dodatna sredstva, pomagala, suplementi, terapija, upitala je Jovovićeva.

Sporna odredba odnosi se na roditelje dece sa određenim smetnjama u razvoju, zdravstvenim i psihofizičkim, uzrasta do pet godina.

Potpisnici inicijative tvrde da sporni član nije u skladu sa Ustavom, ali i da diskriminiše i decu i roditelje.

Ivana Badnjarević, predsednica Nacionalne organizacije za retke blesti Srbije (NORBS), kaže da se ovakvim zakonom roditelju ili uskraćuju prava na rad, odsustvo za negu i pravo na zaradu, ili se detetu uskraćuje njegovo pravo.

"Smatramo da je ovakva odredba diskriminatorna", ocenjuje Badnjarevićeva.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, smatra da ovakva odredba nije u skladu sa deklarativnom odlukom Vlade da će podržati porodicu, i da će finansijska podrška biti adekvatna.

Poručuje da ne treba štedeti na najranjivijima, najslabijima, najsiromašnijima i onima kojima je potrebna pomoć.

Potpisanu inicijativu predali su Ustavnom sudu Srbije. Očekuju da sporni član bude proglašen neustavnim i stavljen van snage.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

Suficit

A u budžetu suficit. Kako bi te štedeli da imamo deficit? Bitno je da se na muzičkoj fontani ne štedi.

(sreda, 19. sep 2018, 01:18) - anonymous [neregistrovani]

E to je diskriminacija, a ne borba za nekakva prava koja navodno nemaju pripadnici LGBT manjine.

Diskriminacija je što invalidi u kolicima nemaju rampe na stepenicama, što invalid mora da prosi, što starci moraju da se prehranjuju iz kontejnera.