Roditelji prinuđeni da biraju – naknada za bolovanje ili za negu obolelog deteta

Posle trudnica i porodilja, protiv Zakona o finansijskoj podršci ustali su i roditelji obolele dece. Od pre nekoliko nedelja moraju da biraju da li će koristiti naknadu za bolovanje ili dodatak za negu bolesnog člana porodice. Kažu da je to diskriminacija i traže ocenu ustavnosti spornog člana Zakona.

Olivera Jovović je majka trogodišnjeg dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Zbog Zakona o finansijskoj podršci porodici, morala je da napravi izbor.

Priča da je pre dve nedelje tražila produžetak bolovanja i da je došla u situaciju da se odrekne prava na negu i pomoć.

Da li to što je kod kuće, gde čuva dete, znači da njemu ne trebaju dodatna sredstva, pomagala, suplementi, terapija, upitala je Jovovićeva.

Sporna odredba odnosi se na roditelje dece sa određenim smetnjama u razvoju, zdravstvenim i psihofizičkim, uzrasta do pet godina.

Potpisnici inicijative tvrde da sporni član nije u skladu sa Ustavom, ali i da diskriminiše i decu i roditelje.

Ivana Badnjarević, predsednica Nacionalne organizacije za retke blesti Srbije (NORBS), kaže da se ovakvim zakonom roditelju ili uskraćuju prava na rad, odsustvo za negu i pravo na zaradu, ili se detetu uskraćuje njegovo pravo.

"Smatramo da je ovakva odredba diskriminatorna", ocenjuje Badnjarevićeva.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, smatra da ovakva odredba nije u skladu sa deklarativnom odlukom Vlade da će podržati porodicu, i da će finansijska podrška biti adekvatna.

Poručuje da ne treba štedeti na najranjivijima, najslabijima, najsiromašnijima i onima kojima je potrebna pomoć.

Potpisanu inicijativu predali su Ustavnom sudu Srbije. Očekuju da sporni član bude proglašen neustavnim i stavljen van snage.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво