Jurić: Naša borba traje, posle kampanje – potpisi za referendum

Bilbordima u 20 gradova Srbije na kojima piše "Ćutanje nije rešenje. Zaštitimo decu", "160.000 nije dovoljno?" i "Koliko još dece treba da izgubimo da bi se promenio jedan zakon?" – Fondacija "Tijana Jurić" nastavlja kampanju za izmenu Krivičnog zakona. Bilbordi sa pitanjima su indirektno namenjena Vladi, kaže osnivač Fondacije Igor Jurić.

Ukoliko ni ova kampanja ne dobije odgovor države, Igor Jurić kaže za Tanjug da će početi prikupljanje potpisa da pitanje za izmenu krivčnog zakona i uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece i žene postane referendumsko pitanje.

Naime, Fondacija je dosada prikupila više od 160.000 potpisa građana Srbije za izmenu tog krivičnog zakona.

"Mi smo se ovim porukama indirektno obratili Vladi Srbije, zato što Vlada nema pravo da ignoriše ovakvu ideju jednog velikog broja građana naše zemlje. Mislim da na ovaj način pokazujemo da nismo dovoljno demokratsko društvo", rekao je Jurić.

Kaže da Vlada često sama poziva građane da aktivno učestvuju u demokratskim procesima i dodaje da je Fondacija uradila sve po zakonu, prikupila pet puta više potpisa nego što je propisano za izmenu zakona i da na to nije dobila nikakav odgovor.

"Onda se osećaš poniženo i povređeno. Ja imam pitanje 'šta mi kao građani treba da uradimo, koliko potpisa da skupimo, šta je potrebno da se naš glas računa u ovoj zemlji?'", zapitao se Jurić.

Upitan da li je dobio odgovore od Vlade Srbije i Ministarstva pravde, kaže da je dobijao klasične odgovore i podršku rečima.

"I danas sam video jednu izjavu ministarke pravde Nele Kuburović koja je izjavila da je doživotna kazna opomena i da jeste nešto što bi trebalo da zaživi, međutim, od te podrške rečima mi nemamo ništa", ukazao je Jurić.

Najavio je da će kampanja trajati mesec dana, a da je sledeći korak, ukoliko kampanja ne dobije odgovor, početi prikupljanje potpisa, na čemu se, kaže Jurić već radi, da to postane referendumsko pitanje.

Ističe da će se pre toga obratiti još jednom, predsednici Narodne skupštine, narodnim poslanicima, poslaničkim grupama, predsedniku zemlje i premijerki, kako bi ukazao, ističe, da volja građana nije uslišena.

"Kao otac koji je izgubio dete, kao otac koji ne želi da se ta tragedija ponovi, smatram da je to i moja moralna obaveza da se neke stvari pomere sa mrtve tačke i koliko god mi imali problema u našem društvom smatram da su nam deca najbitnija i da je ovo najvažnije pitanje", zaključio je Jurić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво