Bolje vrteti loptu nego zavijati džoint!

Uprkos strogoj kontroli na granicama, mnogo narkotika dospe u našu zemlju. Veliki deo, nažalost, završi u školskim dvorištima. Otuda još jedna akcija Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, snima se spot sa našim poznatim košarkašima i jasnom porukom – ne drogama.

To što je, prema nekim istraživanjima, gotovo trećina mladih probala drogu, pojačava argument da je bolje vrteti loptu nego, na primer, zavijati džoint. Nekima je to već jasno.

"Mene ne privlači to da idem po kafićima i da pušim, to nije moj stil, ne želim da se menjam i da budem ono što nisam da bih se dopao nekome", navodi Naum Ivanić, učenik treće godine gimnazije.

Nikola Katić, učenik četvrte godine gimnazije, veruje da se kroz bavljenje sportom stiče disciplina, sa kojom, kako navodi, može da se bori protiv droge, ili problemima van kuće i u kući.

Problemi, slaba informisanost o štetnosti narkotika ili nešto treće navode mlade da se olako upuste u svet droge. Ako je zakazala prevencija, sledeća šansa im je brza reakcija – priznati da postoji problem.

"Greške su normalne, greške su tu da bi se ispravile, na nama je da pomognemo, pre svega mladima da shvate da te greške mogu biti fatalne!", ističe Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Košarkaš Miroslav Raduljica navodi da sportisti kao ambasadori zdravog života mogu mnogo da pomognu u borbi protiv droge.

"Nije poenta u pojedincu, poenta je u nekom zajedništvu koje mi stvaramo, i koje propagiramo u reprezentaciji, a kad kažem klinci ne mislim samo na njih, mislim i na ostale ljude da mogu da uzmu nas kao neki svetao primer kako bi trebalo da se odnosimo jedni prema drugima i prema životu", navodi Raduljica.

Zbog predoziranja, godišnje više stotina osoba završi na Vojnomedicinskoj akademiji.

"Da se neki mladi ljudi zaista zapitaju da li postoji mogućnost da se drogama kaže ne, jer je to mnogo važno i da svoj život usmere ka nečemu kvalitetnom, kreativnom i dobrom, a to je svakako košarka i to je svakako sport", navodi Svetislav Mitrović, psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje.

A na tom putu mladima je, dok se još razvijaju i traže sebe, kažu, važno i da nađu granice. Da nemaju predrasude, ni prema životu, ni prema sebi.

Na pitanje – da momak koji je istetoviran nije loš momak Raduljica odgovara: Sami prosudite, da ne bih govorio sam za sebe da nisam loš momak, iako to mislim.

Na dobrog momka Raduljicu i njemu slične valjalo bi se ugledati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво