Digitalizacija društva i privrede za još brži rast

U poseti Beogradu je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel. U Vladi Srbije sastala se sa premijerkom Anom Brnabić – glavne teme razgovora su digitalizacija i sprovođenje digitalne agende za Zapadni Balkan, koju je Evropska komisija pokrenula pre nekoliko meseci. Gošća je pohvalila ono što je u tom smeru postignuto u Srbiji. Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da se u narednim godinama očekuje smanjenje cena u romingu.

Srbija je najrazvijenija zemlja kada je reč o digitalnoj agendi, ocenjuje evropska komesarka, koja je u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić potvrdila podršku evropskoj perspektivi Srbije i istakla da je impresionirana napretkom koji je Srbija ostvarila u digitalnoj oblasti.

Gabrijelova je podsetila da je Evropska komisija usvojila Strategiju za Zapadni Balkan, u kojoj je jedan od ključnih elemenata upravo digitalizacija.

Istakla je kao značajnu i oblast sajber bezbednosti, što je, kaže, prioritet i za Komisiju i za Srbiju. "Hakerski napadi ne poznaju granice i ne ciljaju samo na lične podatke nego i fundamentalnu infrastrukturu", rekla je Gabrijelova.

Podvukla je da je važno razvijati digitalne kompetencije, jer je danas vreme da se ulaže u ljude, a postoje i pojedine procene da će posle 2020. godine 80 odsto radnih mesta zahtevati digitalnu pismenost. Istovremeno, kaže, 44 odsto populacije u EU te kompetencije ne poseduje.

Dodala je i da je važno da se radi i na razvoju kreativnih industrija, za razvoj malih i srednjih preduzeća u toj oblasti. "Budućnost je digitalna i ona počinje sada, ovde", zaključila je Gabrijelova.

Premijerka Ana Brnabić tom prilikom je istakla da su Srbiji prioritet digitalizacija javne uprave i privrede.

„Tu smo počeli od najvažnijeg segmenta budućnosti jednog društva, a to je obrazovanje i tokom prve godine mandata ove vlade znate da smo završili i uveli programiranje kao obavezni predmet od petog razreda. Pilotirali smo i treba da uvedemo do kraja godine e-dnevnik u svim školama. Na tehničkim fakultetima smo za 20 odsto povećali broj studenata odnosno upis", rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da su digitalizacija društva i privrede, ako ne jedina, onda svakako najveća šansa da postanemo konkurentni, efikasniji, da imamo još brži i održiv rast, veće plate i penzije, veća ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Zato je, ponavlja, digitalizacija prioritet Vlade na čijem je čelu.

Kada je reč o kreativnim industrijama, istakla je da je to jedna od najbržih sfera naše ekonomije. "One rastu čak 37,4 odsto ove godine, zapošljavaju oko 100.000 ljudi u Srbiji, od čega je 67 odsto mladih", zaključila je premijerka.

Gabrijel: Radimo na sniženju cene rominga

Evropska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel izjavila je da se očekuje da će cene rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine.

"Želeli bismo da dostignemo konkretne rezultate za tri-četiri godine. Evropskoj uniji je trebalo deset godina razgovora i dogovora o tome. To bi trebalo da ohrabri ceo region, da koriste šanse digitalizacije za ubrzan ekonomski razvoj", rekla je Gabrijelova odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati sniženje cene rominga.

Kako je istakla, Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postane članica EU i tada neće biti posebnih cena za roming, a sada je reč o sniženju cena rominga.

"U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan – počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu", rekla je Gabrijelova.

Želja je, kaže, da 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu.

Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.

Gabrijelova je zahvalila na političkoj volji i spremnosti partnera u regionu, koje su, podsetila je, afirmisane upravo na Samitu u Sofiji u maju, kada je objavljena deklaracija podrške, kojom se region obavezao da radi na sniženju cene rominga.

Marija Gabrijel je posetila Kancelariju za IT i e-Upravu i Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović tom prilikom je predstavio planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra, koji će biti izgrađen u Kragujevcu, a koji je Vlada Srbije proglasila za projekat od strateškog značaja.

Kako je naveo, značajna je i saradnja sa EU u oblasti sajber sekjuritija i već su zajednički pokrenute inicijative da se oformi Evropski centar za razmenu informacija kada je u pitanju informaciona bezbednost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво