Iz budžeta 250.000 evra za lečenje bolesne dece

Vlada Srbije je donela odluku da uplati 250.000 evra za lečenje bolesne dece.

"Doneli smo jutros na sednici Vlade tu odluku i to će biti uplaćeno danas tokom dana", rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima nakon sastanka sa evropskom komesarkom za digitalizaciju Marijom Gabrijel.

Vlada Srbije donela je odluku o dodeli sredstava za nastavak lečenja dečaka Dušana Todorovića iz Svilajnca u zdravstvenoj ustanovi u Španiji u iznosu od 29.663.000 dinara.

Sredstva koja je opredelila Vlada Srbije biće korišćena za eventualne dodatne troškove lečenja dečaka Dušana Todorovića i još petoro dece u inostranim zdravstvenim ustanovama, za čije lečenje Fondacija "Podrži život" prikuplja sredstva, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima posle sednice Vlade.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je i hitan sanitetski transport, uz pratnju medicinskog osoblja do inostrane zdravstvene ustanove u Španiji, dok su Fondacija "Podrži život" i donatori uplatili sredstva na račun te zdravstvene ustanove.

Premijerka Brnabić i članovi Vlade apeluju da se građani najpre obrate Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji pri Ministarstvu zdravlja, s obzirom na to da ima dosta slučajeva da se novac za lečenje obolelih u inostranstvu traži mimo te institucije.

Kako se navodi, Fond će blagovremeno razmotriti svaki zahtev za lečenje dece i odraslih u inostranstvu, jer je država za ove namene izdvojila više finansijskih sredstava nego ranije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je u nedelju da će danas biti uplaćeno 250.000 evra za lečenje pet pacijenata u skladu sa odlukom Vlade Srbije i predsednika Srbije.

On je objasnio da će 250.000 evra biti uplaćeno humanitarnoj organizaciji koja je rekla da ima još petoro pacijenata i da se daje novac kako bi se svima pomoglo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je pozitivno odgovorio na poziv glumca Sergeja Trifunovića da novac koji je država odvojila za lečenje dečaka Dušana Todorovića, a pošto je za to već prikupljena potrebna svota, uplati za lečenje petoro dece koja su na čekanju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво