Dokumenta i tablice posle usvajanja zakona

Registarske tablice sa oznakama Srbije i nove saobraćajne i vozačke dozvole izdavaće se tek posle usvajanja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Nova vozačka dokumenta i registarske tablice biće izdate posle usvajanja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

"Sačekaćamo donošenje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a mislim da će to biti veoma brzo. Zakon je godinama na razmatranju i nikako da se svi slože oko rešenja, zato mora da se preseče i da se zakon usvoji", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prema Dačićevoj proceni, usvajanje u Parlamentu se može očekivati u prvih nekoliko meseci 2009. godine. Zatim počinje izdavanje izdavanje vozačkih dokumenata i registarskih tablica.

"Obrasci treba da budu u skladu sa evropskim standardima da se ne bi desilo da za nekoliko godina moramo ponovo da ih menjamo", istakao je Dačić.

Novi pravilnik predviđa da se postojeće tablice, sa zastavom SRJ odnosno SCG, zamene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produžetka registracije.

Novost je registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeće registracije.

Registarske oznake imaće 59 gradova i opština, što znači da se uvodi 18 novih oznaka.

MUP je prvobitno predvideo, radi "racionalizacije i efikasnijeg rada policije", 34 područja - ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvođenje jedne nove.

Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez "svoje" oznake, propisan je novi pravilnik i sva veća mesta u Srbiji su dobila svoje tablice.

Nove registarske tablice

Nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije - SRB.

Na tablici će biti crnim latiničnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, potom crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.

Umesto kombinacije 4 do 6 brojeva, kao do sad, registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva srpska latinična slova, kao i slova Nj, X i Y.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво