Kako se školuju budući tehničari za digitalnu grafiku?

Zbog velikog interesovanja učenika, Grafička škola na Novom Beogradu je upisala još jedno odeljenje obrazovnog profila – tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Zbog ograničene kvote, iako sa dovoljnim brojem bodova, deca se nisu upisala. Sa roditeljima su se obratili premijerki i ministru prosvete, sa molbom za još jedno odeljenje. Molba je prihvaćena, a novoupisani đaci su u klupama.

Škola se deset godina borila za novi smer. Shodno savremenim tehnologijama, osmišljeni su najmoderniji programi, a smer nazvan tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Zadovoljni su i đaci i profesori.

"Upisao sam ovu školu zbog veb dizajna zato što je to jedan od vodećih poslova u budućnosti", kaže učenik Grafičke škole Ognjen Jevtić.

Učenica Milica Marković napominje da je Grafičku školu odabrala zato što joj je potreban spoj tehnologije i crtanja.

"Hteo bih u nekim poznatim firmama da radim kao veb dizajner, voleo bih čak i u inostranstvu da radim, to bi mi se stvarno svidelo", dodaje učenik Grafičke škole Vuk Knežević.

Sa novom školskom godinom stigla je i nova oprema.

"Učiće oblikovanje teksta, korekturu da rade, znači sve što je bitno da mogu da naprave kasnije za jednu prezentaciju tekst koji je tipografski oblikovan kako treba", obajšnjava profesorka Grafičke škole Anđelka Ćeranić.

Direktor Grafičke škole Miloš Bukumira napominje da se đaci na ovom smeru bave digitalnom grafikom u suštini.

"Uče grafiku u okviru veb dizajna, ali to su i mobilne aplikacije, to su igrice 2D, 3D modelovanje, animacija, znači širok spektar bavljenja digitalnom grafikom", objašnjava Bukumira. 

Zanimanje potpuno odgovara tržištu rada, pa je škola već počela da potpisuje ugovore sa IT kompanijama i kompanijama koje se bave animacijom koje će omogućiti praksu učenicima trećeg i četvrtog razreda. A kada je završe, mogu da se zaposle ili da nastave školovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво