Pašalić: Parada postaje tradicija, LGBT još ima problema

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da se uprkos činjenici da mirno održavanje Parade ponosa u Srbiji postaje tradicija, LGBT osobe i dalje suočavaju sa nizom problema.

Zoran Pašalić je u saopštenju naveo da su nadležni organi obezbedili, peti put zaredom, mirno održavanje Parade ponosa u Beogradu, uz neophodne mere obezbeđenja.

To je sa stanovišta Zaštitnika građana važno, jer pokazuje da je Srbija napredovala u ostvarivanju prava na slobodu okupljanja i izražavanja osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Međutim, ocenjuje da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života, zdravstvu, zapošljavanju, pristupu socijalnim uslugama i obrazovanju.

"LGBT osobe i dalje se teško obraćaju institucijama – nisu spremne na to, što je posledica ranijih iskustva nereagovanja ili neadekvatnog reagovanja institucija", naveo je Pašalić posle današnje Parade ponosa u kojoj su učestvovali i predstavnici Zaštitnika građana.

Zaštitnik ocenjuje da je netolerancija prema LGBT osobama i dalje vidljiva i da je zato neophodno uložiti dodatni napor na obrazovanju o toleranciji, nediskriminaciji i nenasilnom društvu.

"Preventivne i edukativne aktivnosti izostaju, a obrazovanje učenika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koje bi obuhvatilo i temu o LGBT osobama i njihovim pravima ne postoji, niti su organizovane kampanje za podizanje svesti javnosti o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta", naveo je Pašalić.

Zaštinik napominje da je obaveza države da obezbedi puno ostvarivanje prava svih svojih građana i suprotstavi se svakoj pojavi u društvu koja ih ugrožava.

"Pravovremena, efikasna i beskompromisna reakcija nadležnih organa na kršenja prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uz organizovanje odgovarajućih preventivnih i edukativnih aktivnosti, način je na koji se može dostići puno ostvarivanje prava i sloboda LGBT populacije", poručio je Pašalić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 16. sep 2018, 19:30)
Neko [neregistrovani]

Napisali ste "Trpi"

Narod ne bi "trpeo" niti bi ta parada bila skupa kada bi to narod jednostavno prihvatio kao nešto što je tu, kao nešto što ga se ne tiče. Problem je u našim nedovoljno razvijenim mozgićima da prihvate različitost, da izađu iz svojih malih pećina. Ne radi se ovde uopšte o gejevina, oni su mala grupa, ama sasvim nebitna stvar. Ne gotivim ih, dete vaspitavam normalno, kao i svi. Radi se o tome da mi stvarno trebamo da se menjamo kao narod, a tome se JAKO protivimo. lakše je ne menjati se. Naveli su nas godinama preko medija da mislimo kako smo naj naj nacija, kako smo dostigli neko savršenstvo, a u stvari u dubokoj smo zabludi. Treba još mnogo da se uči i radi, naporno da bi se dostiglo ono što je propušteno. I to pre svega zbog budućih generacija, dece, ako vam je stvarno do njih stalo. Starije generacije u Srbiji daju sebi za pravo da sprečavaju svoju decu u razvoju da ne bi bila pametnija od njih i poremetila taj poredak večitog poštovanja starijih. Da ne dužim, zaista, gejevi nisu problem, mrava ne gaze. Mi smo, a ta beznačajna parada je samo jedan test.

(nedelja, 16. sep 2018, 18:32)
anonymous [neregistrovani]

Знате ли ви шта је традиција?

Не може се рећи да је нешто традиција само зато што народ то трпи неколико година за редом!