Doniranje organa za početak novog života

Kliko je donorstvo važno govori nam i priča iz Požarevca. Transplantacija organa u nekim situacijama jedini je spas za obolele.

Požarevljanin Mladen Todić novi život živi već dve godine, otkako mu je urađena transplantacija jetre u Kliničkom centru Srbije.

"Sve ono što se meni dešavalo pre i posle transplantacije uticalo je na moju bližu i dalju okolinu, da drugačije razmišljaju i da im se donekle podigne svest koliko je značajan, human i civilizacijski čin doniranje organa", kaže Mladen Todić, pacijent sa transplantiranom jetrom.

Transplantacija organa u nekim situacijama jedini je spas za obolele. Od sto pet pacijenata na dijalizi u požarevačkoj Opštoj bolnici njih desetoro čeka novi bubreg. Među njima je i Branko Rajković iz Žabara.

Branko Rajković, pacijent na dijalizi kaže da je optimista što se tiče čekanja. "S obzirom na to da je sada novi zakon izglasan, nadam se da će to biti brže", rekao je Rajković.

Usvajanjem novog zakona o doniranju organa, broj potencijalnih donora trebalo bi da bude povećan. Jedan od uslova je da se društvo izbori sa predrasudama.

Mladen Todić smatra da ne treba zakon da nas natera da budemo donori, odnosno da budemo potpisnici donorskih kartica ili da potpišemo saglasnost za doniranje organa.

"Treba da nas natera to da razmišljamo da svakom može da se desi da dođe u situaciju da mu je potrebna transplantacija", kaže Todić.

Verovatnoća da će vam zatrebati organ višestruko je veća od mogućnosti da budete donor. Toga uglavnom postanemo svesni tek kad se suočimo sa bolešću.

"Kada se suoče sa dijalizom ili kada vide čoveka koji je transplantiran i živi sa presađenim organom, onda je to nešto što je apsolutno motiv i želja i neophodna stvar, potreba da žive normalan život", kaže dr Nenad Rakić, načelnik nefrologije u Opštoj bolnici Požarevac.

Mladen se, posle teških godina borbe sa bolešću, posle transplantacije vratio normalnom životu. To je i Brankova želja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво