Crveno selo – Donja Lokošnica

Za Donju Lokošnicu, selo kod Leskovca, kažu da je prestonica paprike. Ona je još poznatija i kao crveno selo, jer meštani uzgajaju posebnu autohtonu sortu koja se niže na vence, a zatim suši. Ove godine proizvedeno je oko 300 tona ove paprike, a domaćini su zadovoljni kvalitetom.

Odmah na prvi pogled kada dođete u selo Donja Lokošnica, smešteno tik uz Južnu Moravu, shvatite da ste zapravo došli u carstvo paprike. Jer u ovo doba godine svaki domaćin iznosi vence crvenog zlata kako bi se sušili i zbog toga fasade njihovih kuća dobijaju sasvim drugačiji izgled.

Slavoljub Cakić jedan je od uglednijih domaćina. Kaže da je kvalitet paprike ove godine izuzetno dobar i da paprika treba da se suši najmanje tri meseca. 

"Imam 600 venaca, od toga 220 krupnijih koji idu na komade za sečenje i punjenje, a ovi sitniji idu na mlevenje", navodi Slavoljub.

U Donjoj Lokošnici raste posebna autohtona vrsta paprike na koju su meštani izuzetno ponosni jer samo ona može da se suši na pravi način. Po njoj se prepoznaju širom Srbije.

"Bez paprike nema života, samo naše područje može da proizvede ovu papriku. Van Lokošnice ne može da uspe", navodi Miodrag Petrović.

Od paprike i za papriku se ovde živi. Donja Lokošnica ima oko 300 kuća a meštani se trude da iz godine u godinu osavremene proizvodnju sveže, gruvane ili mlevene slatke ili slane paprike i da od toga naprave zaštićeni brend.

"U Donjoj Lokošnici se proizvede negde preko 300 tona, što mlevene, što tucane paprike", navodi Milan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Donja Lokošnica.

Paprici u čast u ovom selu svake godine se održavaju susreti proizvođača. Takmičenje u nizanju paprika uvek izaziva najveće interesovanje.

Ove godine pobedila je Radmila Nikolić koja je za manje do tri minuta nanizala sto paprika.

"Bilo je naporno, teško jer zabole ruke", navodi Nikolićeva.

Donja Lokošnica, carstvo paprike – crveno selo. Jedinstveno i prepoznatljivo. Uz malo dobre volje ovo selo bi moglo da bude i prava turistička atrakcija. Jer ako je Leskovac glavni grad paprike, onda je Donja Lokošnica prestonica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи