Mali Dušan stigao u Barselonu, poziv roditeljima da podnesu zahteve za pomoć

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je Dušan Todorović, koji boluje od agresivnog oblika tumora, stigao u Barselonu i da kreće sa lečenjem. Navodi da je doneta odluka Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da se za pet pacijenata koji čekaju lečenje uplati 250.000 evra. Poziva roditelje bolesne dece da podnesu zahtev za pomoć jer, kako kaže, država može da pomogne ali postoje procedure koje se moraju poštovati.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je država Srbija dala garancije za lečenje Dušana u Barseloni.

"Dušan je stigao u bolnicu. Na aerodromu su ga dočekali iz naše ambasade. Javio se otac, na sigurnom su, Dušan je dobro podneo put, kreće borba, svi moramo pozitivno da razmišljamo, Dušan je naše dete, svih nas, ovo je primer da se ujedinila cela Srbija, ne pravimo nikakvu razliku, želimo da pomognemo", naveo je Lončar.

Dušan Todorović je četvorogodišnji dečak iz Kušiljeva, kod Svilajnca, koji boluje od tumora neoblastom. Pojavile su mu se recidivne promene, zbog kojih je hitno morao da ode na lečenje.  Tokom proteklih dana prikupljena su sredstva za nastavak lečenja u Barseloni.

Ministar Lončar je naveo država ranije nije mogla da pomogne Dušanu u lečenju jer, kako kaže, nije postojao zahtev za dobijanje novca iz budžetskog fonda za lečenje dece koja boluju od retkih bolesti.

"Prvi zvanični zahtev na insistiranje stigao je u petak popodne. Ne možemo mi van procedure da uzimamo novac, postoji procedura koja se mora poštovati, postoji komisija koja to mora da verifikuje, zato molim sve da upute zahtev Fondu", rekao je Lončar.

Ministar je ukazao da je od početka godine iz tog fonda uplaćeno više od 218 miliona dinara za lečenje 120 dece.

Navodi da su Vlada i predsednik Srbije doneli odluku da se sutra uplati 250.000 evra za lečenje pet pacijenata.

"Sutra ujutru uplaćuje se 250.000 evra humanitarnoj organizaciji koja je rekla da ima još petoro pacijenata, ne ulazimo uopšte, dajemo novac da se svima pomogne", rekao je Lončar.   

Kako je rekao, država sada izdvaja mnogo više novca za lečenje pacijenata.

"Država čini sve što je u njenoj moći da pomogne bolesnoj deci. Sada trošimo 15 puta više novca na lečenje pacijenata. Svi radimo na tome da što više dece pošaljemo na lečenje u inostranstvo, ali i na tome da strani stručnjaci dođu u Srbiju i obuče naš kadar", navodi ministar.

Dodaje da država nije imala budžet za retke bolesti koji sada iznosi dve milijarde dinara.

Zahvaljuje svima koji su se odazvali i pomogli.

Za nepune četiri godine Budžetski fond za lečenje u inostranstvu odobrio je 127 zahteva za lečenje u zdravstvenim ustanovama van Srbije, a u istom periodu poslat je 241 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama.

U ovoj godini o trošku Budžetskog fonda odobrena su 42 zahteva za lečenje u inostranstvu, dok je u inostrane laboratorije poslato 69 uzoraka na genetsko ili metaboličko ispitivanje.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво