U repertoaru fontane na Slaviji biće 80 pesama

Fontana na Slaviji ove nedelje dobija nove melodije. Osim repertoara, promeniće se i vreme emitovanja muzike. Umesto dosadašnjeg termina od 20 do 22 sata, fontana će pevati svakog dana od 19.05 do 19.30, a vikendom će se u podne čuti i dečja muzika. O konkretnim pesmama odlučivaće petočlana komisija.

Neki bi rok, neki hitove iz osamdesetih i devedesetih. Tinejdžerima fali popularna muzika, a najmlađima pesmice iz crtanih filmova. Dok se polemiše šta će se od ove nedelje slušati na Slaviji, jedno je sigurno – čuće se domaća muzika.

Sve ukuse teško je zadovoljiti. Ipak, kažu eskperti, neki kriterijumi treba da se postave.

Muzičarka Maja Cvetković smatra da fontana treba hrabro da "nastupi".

"Ukusima naravno nije moguće ugoditi, ali ja mislim da ta fontana ne treba to ni da radi, nego treba da ide hrabro i stvarno da pušta muziku, pre svega domaću i neku koja će prijati kulturnom svetu", rekla je Cvetkovićeva.

S obzirom na to da se muzička fontana nalazi na lokaciji na kojoj je velika buka saobraćaja, Cvetkovićeva predlaže rokenrol pesme poput onih koje izvode Ju grupa, Partibrejkersi, Bajaga.

"Čula sam da će biti u igri dosta popa, i toga se jedino bojim, jer taj žanr je toliko širok da može da se podvede svašta", istakla je Maja Cvetković.

A za stanare u okolnim zgradama najveća bojazan je da će biti preglasno. Zbog te primedbe, ali i da je postojeći broj muzičkih numera nedovoljan i da je raznovrsnost muzičkih žanrova izostala, nadležni su formirali komisiju koja već nekoliko meseci priprema novi repertoar.

"Zvučni zapisi su nivelisani, biće u istom nivou, neće biti situacija da jedna pesma bude tiša, a druga glasnija. Neće biti preglasne muzike. Naravno, postoji mogućnost da za neke specijalne prilike bude poseban repertoar u zavisnosti od toga da li se održava neko veliko takmičenje ili se obeležava neki važan datum", objašnjava direktor JKP Beograd Vladimir Šobot.

Komisija će odabrati više od 80 numera, među kojima najpopularnije melodije domaće zabavne, pop-rok muzike, kao i iz najgledanijih domaćih filmova i serija. Utorak i četvrtak rezevirani su za ozbiljnu muziku, a termin u podne vikendom za dečju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 16. sep 2018, 11:17)
anonymous [neregistrovani]

Gusle!!!!

Gusle!!!Gusle!!!!Oj otadzbino mila zar si gusle zaboravila!!!!!!!Gusle..gusle..gusle!!!!!

(nedelja, 16. sep 2018, 09:53)
vlada [neregistrovani]

tisina

Tisina i zubor vode su jedina muzika za usi !

(nedelja, 16. sep 2018, 09:47)
Vlada [neregistrovani]

Besposlen pop i jarice krsti!

Van pameti!? Koliko kosta ta "komisija"!? ko je sastavio tu "komisiju" i ko uopste i placa tu "komisiju"!? Dije mi jasno kako to da se ne oglasava ministarstvo za saobracaj? Kruzni Tok je saobracajna regulacija i cisto sumnjam da u zakonu o saobracaju postoji mogucnost nekakvog cirkusa, koncerta, muzike, golih devojaka, filmova... koji bi zabavljali vozace i skretali im paznju u toku voznje a jos manje u toku voznje u centru najopterecenije saobracajne guzve u gradu od ±2 miliona stanovnika!? jel ima nekakvo ime genijalca koji je ovo smislio, ili je ceo ovaj cirkus namenjen za partijsko presedanje i medjuvremene finansijske podrske sluzbenika kroz nekakve "komisije" za muzicki ukus!?!?

(nedelja, 16. sep 2018, 09:36)
Čika Dragan [neregistrovani]

Muzika radi muzike!

Da se fontana nalazi u nekom velikom parku podaleko od saobraćajnica, imalo bi smisla razgovarati o vrsti muzike. Ali, pošto se nalazi na Slaviji, svaka priča postaje bespredmetna: Ko uopšte može da uživa u muzici usred tolike saobraćajne buke? I pošto jedni vole jednu a drugi drugu muziku, izbor repertoara će, naročito na društvenim mrežama, postati samo još jedna "kost koju će građani glabati". Kao da već takvih "kostiju" nemamo na pretek!