Kuburović: Amandmani su ispratili sve preporuke Venecijanske komisije

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da ako se uporedi sadašnji tekst ustavnih amandmana sa tekstom koji je u aprilu poslat Venecijanskoj komisiji može da se vidi da nije reč o kozmetičkim promenama, kako to tvrde pojedina strukovna udruženja, već da su sada amandmani ispratili sve preporuke Venecijanske komisije.

"Verujem da ćemo na okruglom stolu sledeće nedelje da razmtramo mišljenje VK, a ne prethodne sugestije i mišljenja koja nisu naišla na odobrenje eksperata VK koji su u Srbiji razgovarali sa svim predstavnicima struke", naglasila je Kuburovićeva odgovarajući na pitanje novinara povodom kritika amandmana koje je iznelo Društvo sudija Srbije.

Ona je izrazila očekivanje da će se to strukovno udruženje učestovati u radu okruglog stola i da će izaći sa konkretnim argumentima, te da ga neće bojkotovati kao što su to radili u prethodnom periodu.

Ministarstvo pravde će, kako je najavila, na tom okruglom stolu predstaviti Radni tekst amandmana koji su tokom leta usklađeni sa preporukama VK, a predstavnici struke, civilnog sektora i institucija će moći da kažu svoje mišljenje - da li je to urađeno u skladu sa datim preporukama, kako bi se otklonile sve nedoumice.

Najavila je da će u narednom perodu Vlada da uputi inicijativu Nardnoj skupštini za promenu Ustava.

To je, kako je ukazala, vrlo komplikovan proces jer Vlada samo inicira promenu Ustava, a skupština treba da se sa dve trećine glasova svih poslanika, izjasni da li uopšte hoće da uđe u proceduru izmene.

"Tek nakon toga može da se govori o konktretnom tekstu Ustava koji treba da pripremi (skupštinski) Odbor za pravosuđe", navela je ministarka i dodala da će Narodna skupština takođe u narednom perodu organizovati javne debate, budući da dve trećine poslanika treba da usvoji budući tekst ustava.

"Najvažnije je nakon toga da građani na referendumu kažu da li je to ono što oni hoće i dali je to pravac u kome treba da se kreće srpsko pravosuđe", zaključila je Kuburović.

Upitana za uticaje na tužilaštvo, one je odgovorila da veruje da su tužioci "osobe od integriteta i da postupaju u skladu sa zakonom".

"Ukoliko postoji bilo kakav pritisak na njihov rad, postoje različiti mehanizmi kako mogu tome da se odupru. Svakako treba raditi na jačanju njihove samostalnosti i mislim da će buduće izmene Ustava tome dobrineti", navela je Kuburović.

Ona je ukazala da će izmene Ustava dati dobar osnov za izmene Zakona o javnom tužilaštvu koje će pomoći da tužioci dobiju drugačiju organizaciju i da se otkloni svaki oblik pritiska vlasti u pregledu izbora budućih nosilaca tužilačkih funkcija.

"Ustavnim amandmanima smo predvideli da i Vlada i Narodna skuspstina budu isključene iz procesa izbora, i da on bude u rukama nezavisnih organa koji će ceniti i njihovu stručnost, odgovornost i propuste u radu", napomenula je ministarka pravde.

Upitana za napredak Srbije u ovlasti vladavine prava i ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23, Kuburovićeva je istakla da se ostvaruje kontinuirani napredak.

"Ako pogledate i poslednji izveštaj Evropske komisije (iz marta ove godine) o napretku, konstatovano je sve ono što je dobro urađeno u prethodnom periodu i gotovo da ne postoji nijedna oblast gde nije primećen napredak, s tim što je ukazano u kojim oblastima treba intenzivnije da se radi", napomenula je ministarka prave.

Istakla je da je od marta do sada Ministarstvo pravde uradilo dosta toga kao i da će tokom jeseni skupštini biti prezentovan veliki broj novih zakonskih predloga.

"Ministarstvo pravde je već uputilo Vladi Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, zakon o sprečavanju korupcije i zakon o zaštiti podata o ličnosti, dok se zakon o lobiranju već nalazi u skupštinskoj proceduri", napomenula je.

Istakla je da u Srbiji postoji pravna država, uz napomenu da svakako treba jačati određene institucije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво