Muke sa zamenom hipoteke, klijent optužuje banku

Dragan Kovačević iz Elemira ne može da prenese hipoteku za kredit sa jednog objekta na drugi. Smatra da banka ne želi da mu izađe u susret, jer ih je tužio zbog kredita u švajcarskim francima. Eurobanka to demantuje.

Kao hipoteku za kredit Dragan Kovačević iz Elmira dao je svoju kuću u selu i kuću prijatelja u Zrenjaninu. Sada želi da skine hipoteku sa kuće u Zrenjaninu ali mu banka to ne omogućava skoro dve godine, iako kao novi zalog nudi drugi objekat – stan u Zrenjaninu.

"Ja sam ispunio sve uslove, znači i ovu drugu kuću, da se skine hipoteka s druge kuće, jer sam tih 2.400 evra koje su mi navodno govorili da sam dužan ja i to ispunio za ova 23 meseca koliko sam plaćao kredit. Davao sam i onu kuću pod hipoteku zajedno sa stanom da bih ispunio prve uslove. Sad sam ispunio i drugi uslov da samo ide stan pod hipoteku", kaže Dragan Kovačević.

Banka u saopštenju navodi da ponuđeni stan za zamenu hipoteke nema dovoljnu vrednost, a kuća nema ispravnu građevinsku dozvolu.

U Udruženju potrošača Efektiva znaju da je komunikacija banke i klijenta često usmena, što otežava utvrđivanje tačnog stanja.

"Banka nema zakonsku obavezu da prihvati zamenu hipoteke, to je samo da kažemo dobra volja banke. U principu, kada se ulazi u takav postupak banka bi svakako trebalo pisanim putem da obavesti klijenta. Dakle, da li je to prihvatila ili nije prihvatila", rekao je Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača "Efektiva".

U Narodnoj banci Srbije kažu da nema zakonskih prepreka da se zameni hipoteka, pod uslovom da je nepokretnost punovažna i upisana u zemljišne knjige.

Ako korisnik kredita smatra da je oštećen može uputiti prigovor banci. Ako ne dobije odgovor za 15 dana može podneti pritužbu Narodnoj banci Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи