Koji su motivi za lažno prijavljivanje nasilja

Za nešto više od godinu dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, bilo je oko 10.000 prijava. Ali, sve je više i zloupotreba prava, zbog lažnih prijava gde su lažne žrtve svedočile o nasilju kojeg nije bilo. Kazne za lažno prijavljivanje mogu ići i do tri godine zatvora, a motivi su, različiti – od osvete zbog prevare do ucena.

Još se pamti slučaj lažne prijave 73-godišnje Boranke da ju je dve godine stariji suprug zlostavljao. A zapravo bila je ljuta njega, jer nisu mogli da se dogovore oko letovanja. Ovakvih primera je, kažu u tužilaštvu, sve više.

Napominju i da je lažno prijavljivanje krivično delo i da je najlakše dokazati fizičko nasilje.

"U smislu da je navodna žrtva dostavila medicinsku dokumentaciju o zadobijenim povredama za koje se kasnije utvrdi da te povrede nisu mogle da nastanu na način kako je to žrtva predstavila, odnosno da su nastale upotrebom sile nekog drugog lica. Takođe postoje i neki drugi načini kada žrtva tvrdi da je nasilnik bio prisutan, kada on očigledno, iz dokaza koje je dostavio, nije bio tu; uvidom u putnu ispravu, sigurnosnim kamerama ili u stanu, ili ispred zgrade, mesta gde se navodni događaj desio", kaže zamenica javnog tužioca Aleksandra Đenadić.

Ako se tvrdnja ne poklapa sa dokazima i ako se ustanovi da se prijavljeno nasilje nije dogodilo, zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Motivi su, različiti – od osvete zbog prevare, do ucena, zbog imovine.

"Od toga da su to motivi ekonomske koristi, u postupcima gde je pokrenuta bakorazvodna parnica, do toga da se dešava da navodne žrtve prijavljuju izvršeno nasilje da bi ucenile nasilnika da ide na lečenje od psihoaktivnih supstanci ili alkohola", navodi Aleksandra Đenadić.

Poznati su i slučajevi gde su nasilniku bila oduzeta deca, izbačen je iz kuće i zabranjeno mu je viđanje porodice. Ipak, u Sigurnoj kući ovakav slučaj nije zabeležen.

"Ako je bilo fizičkog nasilja, to se uglavnom vidi. Ako nije bila žrtva fizičkog nasilja, nego psihičkog ili nekog drugog oblika nasilja, kroz njenu priču vi vidite da ona govori istinu. Jer, znate, mnogo je teško da govoriš o onome što se tebi dešavalo 10, 20 godina", ističe Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.

O pravom nasilju i nasilniku još se, tvrde nadležni, pretežno ćuti. To potvrđuje i podatak da je od 26 žena, koliko je ubijeno od početka ove godine, samo njih tri ranije prijavilo nasilje u porodici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво