Predlog Ministarstva: Razredne starešine u devetoj platnoj grupi

Na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika.

Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je tokom sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

Podsetio je da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi, navodi se u saopštenju.

Ranije danas predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će se pregovori nastaviti i da prosvetari ovog puta ne traže novac, već poziciju, u okviru svih onih koji su obuhvaćeni Zakonom o zaposlenima u javnim službama, gde su pored prosvete i zdravstvo, nauka, turizam, sportske i socijalne organizacije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Grupe i razredi

A sta je sa onima koji imaju sesti strepen? A i oni su staresine! Gde su takvi nastavnici u svemu ovome?

(četvrtak, 13. sep 2018, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

Ne slažem se

Samo razredne starešine u devetom razredu? Mnogo dobar sistem da se prosveta svađa među sobom. Još da se bijemo oko starešinstva i još jedan motiv da mladi odustanu od bavljenja prosvetom. Ministar samo gleda kako da uštedi na nama.

(četvrtak, 13. sep 2018, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

Doktori nauka u osmoj platnoj grupi

U prosveti ima i nastavnika koji imaju osmi stepen stručne spreme. Tu su jer ne mogu da nađu drugi posao. Šta je sa njima? I oni su u osmoj platnoj grupi! Sramota! Umesto da prosveta bude zajedno sa lekarima, ona je dalkeo ispod. Vidi se da ovoj državi nije potrebno ni obrazovanje ni kultura. Žalosno.

(četvrtak, 13. sep 2018, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Ovi ljudi obrazuju mlade. Na njima se stedi. A da bolje je da poslanici imaju po 300 000 i da igraju sah u skupstini. Ili neka vam na svim televizijama bude rijaliti sa 24 casovnim programom