Vučić u KBC Zemun: Zdravstvo je srce našeg društva

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je rekonstruisane i novoopremljene prostorije Kliničko-bolničkog centra Zemun. Zdravstvo je srce našeg društva, poručio je predsednik.

Aleksandar Vučić je u obraćanju u KBC Zemun rekao da vidi da su medicinski radnici srećni jer znaju da ih čeka bolja oprema. Zdravstvo je srce našeg društva, moramo da imamo zaštićene starije sugrađane i da brinemo o deci, rekao je Vučić.

Vučić je u toj zdravstvenoj ustanovi obišao do sada rekonstruisane i novoopremljene prostorije, te primetio da je zgrada u kojoj je smeštena pedijatrija, a koja je pod zaštitom države, u očajnom stanju, i da kreće i njena obnova.

Istakao je da se posle mnogo godina obnavljaju zdravstveni objekti u Srbiji, počev od KC Niš, Urgentnog centra KSC, ali i Kliničko-bolnički centar Zemun.

"Srećan sam zbog magnetne rezonance koja prvi put postoji u zemunskoj bolnici, zbog angio sale... Ovde je i zgrada, koja je prelepa, i pod zaštitom države, ali je ruinirana, u kojoj se deca leče i sada krećemo u obnovu, jer hoćemo bolje uslove i zdraviju decu", rekao je Vučić novinarima u Zemunu.

Ukazao je da će i ta obnova biti finansirana iz budžeta, zahvaljujući tome što imamo suficit.

"Očekujemo do kraja maja, najkasnije do Vidovdana sledeće godine da kompletna obnova bude završena", podvukao je predsednik.

Ukazao je da se u KBC Zemun godišnje leči 300.000 pacijenata.

Rekao je da je grad dosta novca uložio u obnovu fasada, ali i primetio da ima i dalje neuređenih fasada u Zemunu i zamolio da i one budu što pre uređene.

Vučić je naznačio da se sada radi i poboljšava zdravstveni sistem u Srbiji, koji je srce našeg društva, jer ima sredstava za to, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, od 2014. godine.

Podsetio je da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi i zemlja koja najbrže snižava javni dug, kao i zemlja van EU sa najnižom stopom nezaposlenosti u ovom delu Evrope, sa najviše direktnih stranih investicija.

"Na dobrom smo putu, zato je važno i na tome insistiram – na očuvanju mira i stabilnosti. Da nastavimo reforme, pre svega poreske administracije, da poboljšavamo poslovni ambijent, da snižavamo doprinose i poreze na zarade i tražimo od investitora da ulažu sve više, jer ćemo tako imati i bolje domove zdravlja i kliničke centre", rekao je Vučić.

Kako je rekao, mnogo je urađeno u srpskom zdravstvu, ali mnogo više mora da bude urađeno i to ilustrovao time što je Srbija pre nekoliko godina bila poslednja na listi evropskih zdravstvenih sistema, dok je danas šest zemalja iza nas.

"Želimo da unapređujemo sistem brže i snažnije i verujem da ćemo uspeti", zaključio je Vučić.

KBC Zemun je zdravstvena ustanova, koja je osnovana pre više od 230 godina, 1784. godine, u doba Habsburške monarhije.

Zahvaljujući podršci države, koja je izdvojila više od dva miliona evra – za novi aparat za magnetnu rezonancu čija vrednost iznosi više od 685. 000 evra, opremu za angio salu više od 300.000 evra, ultrazvučni aparat blizu 130.000 evra, uz novi digitalni rendgen aparat i komplet građevinske radove – KBC Zemun sada prvi put u svojoj istoriji dobija magnetnu rezonancu, proširuje kapacitete svog rada još jednom angio salom, Ro i Eho aparatima, kao i plazma sterilizatorima.

"Od prvog oktobra u punom kapacitetu će raditi ova magnetna rezonanca. Ne samo da će raditi, biće uključena u spisak ustanova za liste čekanja koje se ažuriraju svakog dana u 12 sati. Oni su obezbedili kadar, radiće u dve smene i ovo će mnogo pomoći zdravstvenom sisitemu Srbije", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Direktor KBC Zemun dr Dragoš Stojanović rekao je da ta ustanova prvi put dobija savremenu magnetnu rezonancu koja će smanjiti listu čekanja. "Pomoći će u dijagnostici najtežih oblika bolesti koje možemo da lečimo što pre i što adekvatnije", rekao je Stojanović.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво