Najbolji studenti hrle u inostranstvo, kako ih vratiti

Za njih pravila nisu potrebna. Srednje škole su davno završili, a za najbolje rezultate na fakultetima njih trideset dvoje dobilo je plaketu Student generacije. Da bismo ih zadržali u zemlji, potrebni su bolji uslovi na Univerzitetu, apeluju profesori. Podsećaju da se kod nas za nauku izdvaja svega 0,38 odsto državnog budžeta.

Bojan, Petar, Dušan, Tamara su najbolji sa prosekom deset. A najbolji studenti uglavnom nastavljaju školovanje u inostranstvu.

"Kompjuter sajns studiram u Milanu, taj program traje dve godine, tako da posle toga planiram da se vratim ovamo i verovatno upišem neke doktorske studije", kaže Bojan Martinović, diplomac FON-a.

Petar Tadić je diplomac Fizičkog fakulteta i trenutno je doktorand na Triniti koledžu u Dablinu.

"Planovi su vezani za akademsku karijeru, tako da se nadam da ću posle par godina rada u inostranstvu doći u Srbiju", napominje Tadić. 

Dušan Savić sa Ekonomskog fakulteta nastavio je studije na Univerzitetu u Kembridžu, odakle se vratio pre dva-tri meseca. Sada radi za jednu konsultantsku kompaniju.

"Ja sam na doktorskim studijama na matičnom fakultetu, na matičnoj katedri i radim kao saradnik u nastavi i istraživač-pripravnik na projektima Ministarstva prosvete", kaže Tamara Antonić, diplomac Farmaceutskog fakulteta.

Šangajska lista je pomogla Beogradskom univerzitetu da sarađuje sa najjačim svetskim univerzitetima, ali se sa doktorskih studija u inostranstvu retko ko vrati, upozoravaju profesori.

"Pružamo ono što možemo i u skladu sa finansijskim i drugim mogućnostima. Podržavam mlade da odu u inostranstvo, a voleo bih ako je moguće da se vrate, da ne zaborave Univerzitet u Beogradu i da naši novi mladi mogu otići na postdoktorsko usavršavanje ili da možemo računati od njih na neku pomoć", ističe prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu Živoslav Tešić.

Među onima koji su se posle doktorskih studija vratili u Srbiju, bio je i Milutin Milanković. U svečanom salonu otvorena je njegova spomen-soba u kojoj je i naučnikovo najznačajnije delo "Kanon".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво