Kakve kazne čekaju đake koji krše školska pravila

Od ponedeljka, nova pravila za učenike. Ko bude pravio incidente u školi moraće na društveno koristan rad. Zajedno sa roditeljima, u zavisnosti od težine štete koju je napravio, čistiće dvorište, farbaće ogradu ili će pomagati u organizovanju radionica o vršnjačkom nasilju.

Za neprimereno oblačenje i uništavanje školske imovine učenici će morati da uređuju školu i pomažu u administrativnim poslovima. Ako zlostavljaju vršnjake, u školu donose drogu ili alkohol – čistiće sneg i lišće, farbaće ogradu, pomagati domaru, piše u novom Pravilniku o društveno korisnom radu.

Učenici navode da je ta odluka dobra kako za školu, tako i za učenike.

Neke škole već su primenjivale ove mere koje su pre godinu dana uvedene Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Pravilnikom su postale obavezne za sve.

U Građevinskoj školi u Beogradu kažu da neke teže prekršaje, poput unošenja droge i alkohola, ne mogu da kontrolišu, jer nemaju pravo da pretresaju učenike.

"U adolescentskom periodu deca pružaju otpor svemu što im namećete i to njima mora fino da se približi – da im se objasni da je to za dobrobit svih nas", navodi Dragana Radovanović, direktorka Građevinske škole u Beogradu.

Zbog toga resorno ministarstvo najavljuje uključivanje i drugih institucija.

Ako dete odbije rad, odgovorni roditelji 

Predviđeno je da društveno korisni rad traje od 15 do 45 minuta dnevno, a da u njega budu uključeni i roditelji đaka. Ukoliko učenik odbije da učestvuje u radu, odgovornost će snositi roditelji.

"Škola je u obavezi da pokrene postupak ili prekršajne ili krivične prijave u zavisnosti od težine dela, ali isto tako škola, ukoliko ima problem u saradnji s roditeljima, dužna je negde da uključi i druge institucije kao što je Centar za socijalni rad", navodi Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete.

Roditelji su za to da se stane na kraj nasilju i neprimerenom ponašanju u školi. Ističu da je bolje i lakše da deca kroz društveno koristan rad nauče šta smeju a šta ne da rade u školi.

Pravilnik stupa na snagu 15. septembra, a prvi efekti proceniće se krajem prvog polugodišta.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 09:51) - Ivana [neregistrovani]

Hm

Ispada da je uređenje školskog prostora, u kojem deca provode polovinu dana, kazna. To bi trebalo da bude normalna i poželjna aktivnost. Da počiste za sobom i doprinesu svom okruženju. I šta kad počnu da se izmotavaju, prskaju farbom, šta je sledeće. U Japanu deca svakodnevno sređuju i čiste svoju školu. U Srbiji je to kazna. Malo, malo pa Japan Srbiji nešto poklanja, Srbija ne može ništa sama, u Srbiji deca imaju prava a u Japanu i obaveze. Pametnom je dosta.

(četvrtak, 13. sep 2018, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

U Titov vreme...

U Titovo vreme su se nastavnici postovali, cenio se dobar i vredan djak, prezirao onaj loseg ponasanja…
Na srecu, svi su se zaposljavali , adekvatno obrazovanju …
Cenile su se prave vrednosti, cenzurisao shund, i oporezivao..
Danas je to lose ponasanje uzrokovano drustvenom zbiljom ,preplavljenom novim rijaliti idolima naseg doba…tajkunima , starletama, bogatasama sumnjive proslosti i jos sumnjivijeg poslovanja...
Ocistiti i oprati drustvo od tog zla , a tada ce i fasade biti ciste, djaci dalje od poroka i nedolicnog ponasanja!

(četvrtak, 13. sep 2018, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

Погрешна порука

Основно питање је да ли рад може да буде казна? Ако децу учимо да раде, онда ово решење - кажњавања ђака носи погрешну поруку!

(četvrtak, 13. sep 2018, 07:21) - anonymous [neregistrovani]

Непримењиво

У првих недељу дана ће бити обављени сви послови око школе с обзиром каква су деца, а шта онда? Јел ће да фарбају свеже офарбану ограду? А ко ће да плаћа толику фарбу?

(sreda, 12. sep 2018, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

domar

Pa ja sam voleo više sa domarom biti i opravljati nego na času sedeti.

(sreda, 12. sep 2018, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

Lepo pise

Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

(sreda, 12. sep 2018, 20:46) - Dejan [neregistrovani]

Stvarno

Pravila ili zakon ?
Na osnovu kog zakona? Sve mi se cini da se trese gora a radja se mis.

(sreda, 12. sep 2018, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

ovo je moglo

u Titovo vrijeme a sada ovakve kazne primenjivati je nemoguce.