Naučna saradnja Srbije i Kine

Članovi delegacije kineske provincije Šandung, koja je na prvom mestu u Kini po poljoprivrednoj proizvodnji, razgovarali su u Beogradu s predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog o jačanju saradnje sa Srbijom u oblasti nauke i tehnologija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, zamenik guvernera Šandunga Vang Šanžuan istakao je da ta provincija pridaje veliki značaj inovacijama i naučno-tehnološkom razvoju i da je, po tom osnovu, prošle godine uložila 26 milijardi dolara.

Vang je ocenio da Srbija ima odličan potencijal kada je reč o poljoprivredi, biotehnologiji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

"Želimo veću saradnju visokoškolskih ustanova, istraživačkih centara i kompanija u toj oblasti, da omogućimo razmenu kadrova, da otvorimo zajedničke laboratorije, olakšamo transfer tehnologija", rekao je Vang i poručio srpskim naučnicima da su dobrodošli na usavršavanje u Kinu.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da je Srbija veoma zainteresovana da se predlog kineske delegacije ostvari i ukazao na činjenicu da je Beogradski univerzitet na 43. mestu u svetu na Šangajskoj listi u oblasti hrane i prehrambenih tehnologija.

"Potencijal koji imamo odličan je osnov za buduću saradnju. Zbog naših odličnih bilateralnih odnosa na svim nivoima, čini se kao da je Kina tu pored nas, blizu, iako je geografski veoma udaljena", rekao je Nedović.

Provincija Šandung je na trećem mestu u Kini po visini BDP-a i na drugom kada je reč o razvijenosti industrije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво