Uklonjen avion "Idžipt era", aerodrom otvoren za saobraćaj

Beogradski aerodrom je ponovo otvoren za poletanje i sletanje aviona, nakon što je sa piste uklonjen avion tipa "boing 737-800" "Idžipt era". Avion egipatske kompanije je zbog tehničkih problema u 4.11 sleteo na Aerodrom "Nikola Tesla" zbog čega su nekoliko sati svi avioni bili preusmereni na aerodrom u Nišu, odnosno na aerodrome u regionu.

Avion egipatske kompanije sa čarter-leta, bez putnika, sleteo je u 4.11 na Aerodrom "Nikola Tesla" i ostao na sredini poletno–sletne staze zbog tehničkih problema. Službe na aerodromu su nakon nekoliko sati rada uspele da uklone avion sa piste, koja nije oštećena. Avion se nalazi u "Jat tehnici".

Avion je iz Sudana leteo ka Kairu i tu je trebalo da se problem otkloni, što se međutim nije desilo i točkovi su eksplodirali. 

"U pitanju je bila blokada stajnog trapa, odnosno kočnica, što je dalje izazvalo oštećenje svih guma na točkovima aviona", rekao je direktor aerodroma Saša Vlaisavljević na konferenciji za novinare.

Zahvalio je radnicima aerodroma, "Jat tehnike" i državnim organima i poručio da avioni sada mogu bezbedno da poleću i sleću. Vlaisavljević je naveo i da je bezbednost na prvom mestu bez obzira na komercijalni aspekt rada aerodroma.

"Suština je da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica po ljudstvo, a po sredstva jako malo posledica", dodao je Vlaisavljević. 

Kaže da svaka kompanija ima svoj red letenja i da se drugačije ponaša u ovakvim situacijama, podsetivši da "Er Srbija" nosi 45 do 50 procenata saobraćaja na "Tesli".

Avioni kompanije "Er Srbija" ovog jutra nisu poleteli ka 15 destinacija, a avioni koji su sa evropskih i severnoameričkih destinacija leteli ka Beogradu preusmereni su na aerodrome u Nišu, Temišvaru, Sofiji i Zagrebu.

Vlaisavljević je istakao da je u ovom trenutku kapacitet niškog aerodroma popunjen i da su sve nadležne službe radile kao tim. 

U Niš je preusmereno pet aviona "Er Srbije", u Temišvar dva aviona, jedan u Sofiju, avion iz Njujorka je sleteo u Zagreb. Očekuje se dolazak preusmerenih aviona u Beograd, rekao je Vlaisavljević.

Ivanka Stanisavljević sa Aerodroma "Konstantin Veliki" rekla je da je i osoblje tog aerodroma reagovalo na visini zadatka i da nije bilo nikakvih problema.

Za danas je bilo planirano 180 avio-operacija. Devet prepodnevnih letova je otkazano: za Dortmund, Maltu, Diseldorf, Moskvu, Štutgart, Beč, Istanbul, Cirih i Solun.

Tokom večeri kašnjenja su smanjena na minimum.

"Izuzev letova koji su otkazani posle jutarnjeg špica ostali su realizovani, a što je najvažnije putnici su prevezeni, tokom popodneva i večernjih sati kašnjena su smanjena na minimum, a mi očekujemo da će potpuno uspostavljanje redosleda letenja biti nakon jutarnjeg špica", navodi Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar.

"Suština je da nije mnogo prošlo da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica ni po ljudstvo, po sredstva male posledice. Bezbdnost u prvom planu to je najvažnije", istakao je Vlaisavljević. 

Vlaisavljević je u razgovoru za RTS ranije danas poručio putnicima da se u vezi sa svojim letovima obrate avio-kompanijama.

Žarko Suvačarov, izvršni direktor za operativne poslove aerodroma, rekao je ranije za RTS da su otkazali svi točkovi na stajnom trapu, i da je za normalizovanje saobraćaja neophodno da se avion ukloni sa piste.

Poletno-sletna staza na Aerodromu "Nikola Tesla" je očišćena i nije oštećena. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво