Uklonjen avion "Idžipt era", aerodrom otvoren za saobraćaj

Beogradski aerodrom je ponovo otvoren za poletanje i sletanje aviona, nakon što je sa piste uklonjen avion tipa "boing 737-800" "Idžipt era". Avion egipatske kompanije je zbog tehničkih problema u 4.11 sleteo na Aerodrom "Nikola Tesla" zbog čega su nekoliko sati svi avioni bili preusmereni na aerodrom u Nišu, odnosno na aerodrome u regionu.

Avion egipatske kompanije sa čarter-leta, bez putnika, sleteo je u 4.11 na Aerodrom "Nikola Tesla" i ostao na sredini poletno–sletne staze zbog tehničkih problema. Službe na aerodromu su nakon nekoliko sati rada uspele da uklone avion sa piste, koja nije oštećena. Avion se nalazi u "Jat tehnici".

Avion je iz Sudana leteo ka Kairu i tu je trebalo da se problem otkloni, što se međutim nije desilo i točkovi su eksplodirali. 

"U pitanju je bila blokada stajnog trapa, odnosno kočnica, što je dalje izazvalo oštećenje svih guma na točkovima aviona", rekao je direktor aerodroma Saša Vlaisavljević na konferenciji za novinare.

Zahvalio je radnicima aerodroma, "Jat tehnike" i državnim organima i poručio da avioni sada mogu bezbedno da poleću i sleću. Vlaisavljević je naveo i da je bezbednost na prvom mestu bez obzira na komercijalni aspekt rada aerodroma.

"Suština je da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica po ljudstvo, a po sredstva jako malo posledica", dodao je Vlaisavljević. 

Kaže da svaka kompanija ima svoj red letenja i da se drugačije ponaša u ovakvim situacijama, podsetivši da "Er Srbija" nosi 45 do 50 procenata saobraćaja na "Tesli".

Avioni kompanije "Er Srbija" ovog jutra nisu poleteli ka 15 destinacija, a avioni koji su sa evropskih i severnoameričkih destinacija leteli ka Beogradu preusmereni su na aerodrome u Nišu, Temišvaru, Sofiji i Zagrebu.

Vlaisavljević je istakao da je u ovom trenutku kapacitet niškog aerodroma popunjen i da su sve nadležne službe radile kao tim. 

U Niš je preusmereno pet aviona "Er Srbije", u Temišvar dva aviona, jedan u Sofiju, avion iz Njujorka je sleteo u Zagreb. Očekuje se dolazak preusmerenih aviona u Beograd, rekao je Vlaisavljević.

Ivanka Stanisavljević sa Aerodroma "Konstantin Veliki" rekla je da je i osoblje tog aerodroma reagovalo na visini zadatka i da nije bilo nikakvih problema.

Za danas je bilo planirano 180 avio-operacija. Devet prepodnevnih letova je otkazano: za Dortmund, Maltu, Diseldorf, Moskvu, Štutgart, Beč, Istanbul, Cirih i Solun.

Tokom večeri kašnjenja su smanjena na minimum.

"Izuzev letova koji su otkazani posle jutarnjeg špica ostali su realizovani, a što je najvažnije putnici su prevezeni, tokom popodneva i večernjih sati kašnjena su smanjena na minimum, a mi očekujemo da će potpuno uspostavljanje redosleda letenja biti nakon jutarnjeg špica", navodi Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar.

"Suština je da nije mnogo prošlo da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica ni po ljudstvo, po sredstva male posledice. Bezbdnost u prvom planu to je najvažnije", istakao je Vlaisavljević. 

Vlaisavljević je u razgovoru za RTS ranije danas poručio putnicima da se u vezi sa svojim letovima obrate avio-kompanijama.

Žarko Suvačarov, izvršni direktor za operativne poslove aerodroma, rekao je ranije za RTS da su otkazali svi točkovi na stajnom trapu, i da je za normalizovanje saobraćaja neophodno da se avion ukloni sa piste.

Poletno-sletna staza na Aerodromu "Nikola Tesla" je očišćena i nije oštećena. 

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 00:41) - Dada [neregistrovani]

Svoje voli, tuđe postuj.

Svi koji pljuju po svojoj Srbiji, pljuju uz vetar, jer nisu iskusili život u drugim zemljama. Sve ti se kaže u stihovima " sunce tuđeg neba, nece vas grijat' k'o što ovo grije........
Zašto stranci govore da su Srbi najbolji ljudi, kad gostuju kod nas?

(sreda, 12. sep 2018, 23:57) - anonymous [neregistrovani]

Ko da plati?

Neka plati onaj ciji je avion napravio taj problem... Srbija nije ni 0.01% kriva.

A da znate, niko nece platiti nista. To je normalno i ocekivano. Zato se nudi osiguranje kada kupujete kartu. Mnogi to odbiju, ako ste odbili...sami ste krivi. Nista nije garantovano u zivotu. Budite sretni sto nije gore bilo

(sreda, 12. sep 2018, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

A ko ce da plati sve te troskove

oko otkazanih letova, kasnjenja, sletanja na strane aerodrome, preleta i ostalo ? Dobro je sto smo pomogli stranom avionu u nevolji, ali sve te troskove treba platiti.

(sreda, 12. sep 2018, 22:08) - rok [neregistrovani]

aerodrom

Bravo za tekst.Mnogi kritikuju eto da bi "objasnili" kako je svuda bolje nego u
Srbiji.Samo nisu proverili stvarno kako je u drugim zemljama zapada,

(sreda, 12. sep 2018, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Normalno

Ne znam zašto se toliko ljudi buni. Ako ste ikada putovalo malo češće, dalje i duže, znali bi da se stvari dešavaju. A da se ovo desilo u nekoj drugoj državi, ne bi niko ništa rekao. Ja sam 6 sati čekao jednom iz Toronta za Francusku. I to u avionu, samo su nam vode davali. Kao neki kvar...sigurno su hteli da popune još koje mesto. Ovo sto se desilo je normalno i nije moglo ni brze ni bolje da se skloni. Zamislite da vam na autu blokiraju svi točkovi, koliko bi dugo uzelo da se pomeri? Moraju točkovi da se od blokiraju. Kako možete da krivite Srbiju za tuđi avion koji se pokvario? Što su poslali taj avion? Ljudi, nemoj te da pljujete po našoj državi kada ne znate kako je u drugoj. To što zamišljate kako je u drugoj zemlji, ili vam neki rođo rekao....nemojte da se varate, svugde je isto, i nemoj te da pljujete po našoj zemlji dok ne iskusite druge zemlje. Bio sam U Americi 5 godina, 8 u Kanadi...svaka država ima mane i vrline...a meni je naša Srbija i najljepša i najbolja. Volim je i sa njenim manama.

(sreda, 12. sep 2018, 16:45) - Ivan [neregistrovani]

Aerodrom Bg

Beogradski aerodrom je jako mali u odnosu na gradove iste velicine. Nas strateski polozaj je jos samo veci podsticaj da se aerodrom prosiri novim terminalima, mostovima, stazama...ako to brzo ne uradimo, uradice susedi a mi izgubiti gomilu novca.

(sreda, 12. sep 2018, 16:13) - Neny [neregistrovani]

Nis je izuzetno vazan kao alternativa

Pod hitno treba prosiriti kapacitete u Nisu, kako bi bio spreman da primi vise aviona u ovakvim slucajevima. Osim sto je najblizi Beogradu, domaci je aerodrom i nema problema sa carinom, pasoskim kontrolama itd. 

(sreda, 12. sep 2018, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Важност Нишког аеродрома

Сада се показало још једном зашто је и Нишки аеродром јако битан,као и потреба за још једном пистом на Београдском аеродрому.

(sreda, 12. sep 2018, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Ljudi, ovo je sve standardno

Dešava se svuda u svetu, a pravila su stroga isključivo radi bezbednosti putnika. Kao što je već rečeno, nije to ni auto ni bicikl, pa da se malo mimoilaze avioni na pisti dok sleću i poleću. Niti putnici mogu da iskoče iz avione. Za sve postoje pravila i procedure koje, pritom, nismo mi ni smislili, nego smo se prilagodili drugima i tuđim iskustvima. Da, pista jeste neophodna, ali pročitajte malo. Zbog ovakvih stvari obustavlja se poletanje i sletanje na svakom aerodromu, pa koliko god pista imao. Tu su udari vetra, mogućnost eksplozije, itd. Zato se u velikim gradovima ne pravi 10 pista, nego dodatni aerodromi. A ovo su sve i rizici letenja avionom, kao i mogućnost štrajka te pilota, te tehničara, te kabinskog osoblja. 

(sreda, 12. sep 2018, 10:56) - Дејан [neregistrovani]

Под хитно

Аеродром Никола Тесла треба под хитно још једну писту ако хоће да се развија и унапређује. Ово је доказ како лако може да падне све ако се нешто деси