Predstavljen Ratni dnevnik maršala Franše d'Eperea

U Ambasadi Francuske predstavljeno je izdanje Ratnog dnevnika francuskog maršala i srpskog vojvode Franše d'Eperea, povodom obeležavanja Stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Nikada objavljeni memoari podsetnik su na istorijske okolnosti ovog perioda, ali i savezništvo Francuske i Srbije u Velikom ratu.

Uz prisustvo brojnih predstavnika javnog života u Srbiji, ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika SANU Vladimira Kostića o knjizi su govorili Klod de Sen Pjer, unuka Franše Deperea, ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini i Vojislav Pavlović, direktor Balkanološkog instituta.

Klod de Sen Pjer je priredila knjigu koju je objavila izdavačka kuća "Prometej" u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Unuka slavnog francuskog generala rekla je da je veoma počastvovana jer je u državi koja veoma ceni njenog dedu.

"Drago mi j što sam u prilici da svedočim o herojstvu mog dede. Profesor Pavlović je dolazio u Pariz i pitao me da li mogu da nađem memoare mog dede o Istočnom frontu. Naravno da sam želela sve to da podelim sa vama. U tim memoarima mogu se naći poštovanje i čast koje je moj deda ukazivao srpskom narodu", rekla je unuka slavnog generala.

Ambasador Francuske u Beogradu je napomenuo da je promocija knjige prilika da se setimo "bratstva po oružju" Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

"Ponekad zaboravimo koliko smo bliski. Danas naši vojnici stoje rame uz rame u mirovnim misijama u Africi i Libanu kako bi sačuvali međunarodni mir i stabilnost. Tokom susreta sa predsednikom Vučićem u julu predsednik Makron je podsetio koliko je srpski narod pokazao izuzetnu hrabrost tokom Prvog svetskog rata. Srbija će zauzeti posebno mesto tokom ceremonije koja će biti organizovana 11. novembra u Parizu na obeležavanju kraja Velikog rata. Predsednik Vučić je pozvan sa drugim šefovima država", istakao je Mondolini.

Vojislav Pavlović je istakao da će čitaoci u knjizi naći svedočanstvo o pripremama za ofanzivu savezničkih snaga.

"Memoari su sjajan izvor informacija o stanju savezničkih armija pred probijanje Solunskog fronta. Takođe, čitaocima u Srbiji će biti posebno interesantne stranice knjige o regentu Aleksandru Karađorđeviću i srpskim oficirima", naveo je Pavlović. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 03:41) - anonymous [neregistrovani]

Lep tekst...

...ali da malo ispravim ambasadora: "Ponekad zaboravimo koliko smo BILI bliski."
Ima veoma cestitih Francuza, i njima svaka cast. Ali cija je vojska iz ciste obesti bombardovala Srbiju? Jos nisam cuo reci izvinjenja. Krv nije voda gospodine ambasadore. Mi nismo u poziciji da isterujemo pravdu, ali nismo ni praznoglavi da zaboravljamo nasu decu, civile i neduzne vojnike ciji su zivoti pali zarad visih globalnih interesa.

(sreda, 12. sep 2018, 03:21) - anonymous [neregistrovani]

Saveznistvo,

nekad bilo, ali pod utjecajem ratnih okolnosti i neumoljivom ucjenom tadasnje Rusije u korist Srbije koja je tada bila na koljenima.
A sta danas ?Cak i bombe sa osiromasenim uranijumom na saveznike, ubijanje civila, divljacko rusenje svega u Srbiji, okupacija i otimanje srpskog KiM, zastita onih koji su pocinili nevidjene zlocine nad Srbima na KiM i ne samo tamo, opstrukcija Srbije i medjunarodnog prava uvijek i svagdje na stetu Srbije i itd itd.
Ali jos uvijek ima u Francuskoj kao i u svim drugim drzavama ljudi koji znaju sto je istina, sta je pravo i pravda i u skladu s'tim se ponasaju i na tome im velika hvala.

(sreda, 12. sep 2018, 03:11) - anonymous [neregistrovani]

Voleo bi

kada bi Predsednik Vucic pozvao ove iz Zagreba na lekciju istorije ili kako oni kazu -- "povijesti" da cuju od drugih sta je sve Srbija za njih uradila a oni -- noz pod vrat Srbima za vreme NDH i ponovo 90-tih.