Nenad se vratio na selo, za razvoj farme konja nedostaje put

Selo Cerev Del, udaljeno dvadesetak kilometara od Pirota, ostalo je sa devet stanovnika. Nedavno se u selo vratio tridesettrogodišnji Nenad Todorović i napravio farmu brdskih konja i koza. Jedini problem koji ima je što do sela nema puta.

Nenad je nekoliko godina radio građevinske poslove, a onda odlučio da se vrati na dedovinu i posveti stočarstvu.

"Odlučio sam se, pre svega, iz ljubavi prema životinjama i zbog mira na selu. Mnogo je drugačije nego u gradu, drugačije se živi – sa mnogo manje stresa i mnogo opuštenije. Posao nimalo nije lak, ali isplativo jeste. Može da se živi od toga, siguran sam, daleko bolje nego u gradu", kaže Nenad.

Nenadova majka Kamenka je, da bi pomagala sinu, napustila grad i kaže da se tamo više neće vraćati.

"Šta da radim u Pirotu? Kad nemaš nikakva primanja, nemaš ništa, jedino da budem socijalni slučaj, ali ja se toga stidim. Ovde može da se zaradi i stvarno da se fino i normalno živi, samo da ima put", ističe Kamenka.

Međutim, do Cerevog Dela put ne postoji. Ovde uglavnom prolaze retki berači drva na traktorima i Nenad svojim terencem.

Cerev Del je selo na obodu Vlaške planine, na hiljadu metara nadmorske visine. Od Pirota je udaljeno samo dvadesetak kilometara. Međutim, terenskim vozilom, ekipa RTS-a je do Cerevog Dela putovala dva sata.

"Jedini naš problem je put, tih nekih sedam kilometara nepostojećeg puta", naglašava Nenad.

U gradskoj upravi kažu da je infrastrukturnim planom predviđeno da do svakog sela stigne asfalt.

"Radimo na tome. Ove godine ćemo raditi put od Prisjana do Kamika, to je putni pravac koji ide prema pomenutom selu, a sledeće godine, očekujem da ćemo sanirati i taj putni pravac", navodi Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota.

Nenad planira da proširi farmu. Uslovi za čuvanje brdskih konja su idealni, a i državne subvencije nisu male. Nada se da neće ostati jedini farmer na obodima Vlaške planine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво