U rukama tinejdžera češće telefon nego knjiga

Bez mobilnih telefona u školskim klupama – to je francuska vlada zakonom uredila pre mesec dana. U Srbiji takav zakon ne postoji. Gotovo da nema učenika koji u đačku torbu osim knjiga ne pakuje i mobilni telefon.

Ispred petnaest hiljada naslova samo jedna tinejdžerka. Dečija biblioteka "Rastko" može se pohvaliti bogatim fondom knjiga, ali ne i brojem čitalaca.

"Trenutno čitam knjigu 'Plava' u kojoj se radi o devojčici Luni koja ima anoreksiju.  Ne čitam  puno, a ni moje drugarice. Nemamo toliko vremena i nije to toliko interesantno nekima",  kaže devojčica koja se zatekla u biblioteci. 

A kada se zainteresuju tinejdžeri, kažu u biblioteci, najčešće čitaju problemsku literaturu – knjige o narkomaniji ili kockanju. Nezaobilazni su i stripovi.

"Mogu da kažem da se čita dosta žanrovska literatura, čita se naučna fantastika i fantastika epska na primer, čitaju se krimići, detektivski romani, Agata Kristi", kaže Biljana Petrović iz Dečije biblioteke "Rastko".

Da su u čitanju deca revnosnija od tinejdžera najbolje potvrđuje projekat biblioteke Grada Beograda "Čitam, pa šta" u kom prikaze pročitanih knjiga pišu đaci. Broj osnovaca do četvrtog razreda je čak pet puta veći nego onih od petog do osmog razreda kojih je bilo samo dvadesetak.

"Vršnjaci jako nameću te različite teme od onoga što bismo mi na primer želeli i vrše te vršnjačke pritiske. Na taj način se neka deca i zbog toga odriču nekih sadržaja, pa čak i deca koja čitaju vrlo retko kažu da čitaju", kaže Branka Tišma, školski psiholog.

Nisu samo vršnjaci ogledalo tinejdžera. U udruženju koje okuplja roditelje smatraju da je njihova uloga izuzetno važna i da krivicu za to što se u rukama tinejdžera češće viđa telefon nego knjiga treba da snose i roditelji.

"Jedno ne treba da izuzme drugo, dete ne treba da ostane bez telefona da bi čitalo, detetu treba da se razvija navika da on čita knjigu, a sada taj telefon je nužno što svi imamo i nećemo mu oduzeti, ali navika za čitanje ne bi trebala da ima veze sa upotrebom telefona", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Takođe, roditelji bi trebalo da se okanu ucena, jer su beskorisne, poručuju stručnjaci. Bolje je, kažu, da razmišljaju o čitanju knjiga sa decom i razgovoru o njima. A dobar razgovor, tvrde, može biti bolji od svakog telefona.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво