Jevreji obeležavaju Novu godinu

Jevreji širom sveta slave dolazak 5779. jevrejske Nove godine – Roš hašane. Veruju da se tada čovek oslobađa društvenih tegoba da bi u novu godinu ušao očišćen od greha. Da bi cela godina bila slatka, na novogodišnjoj trpezi su slatkiši – jabuke i med.

"Mi jedni drugima kažemo Šana tova – srećna Nova godina", kaže Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine.

Dodaje da je jedina razlika za večeru, u odnosu na bilo koje druge večere, to što se hala, tj. hleb, umače u med umesto u so, da bi nova godina bila slatka.

"Znači to je večera. Umače se i jabuka u med da bi godina bila slatka. I ima još jedan simbol, to je nar. Nar ima puno semenki unutra, a to znači da budemo plodni", kaže Medić.

Jevrejska Nova godina računa se po Tori od postanka sveta, obeležava se dva dana i to u sinagogama, molitvama pokajanja.

To je period preispitivanja, šta se u prethodnoj godini loše uradilo, da bi se to moglo popraviti u narednoj godini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво