Obnavljaju se vinogorja u Negotinskoj Krajini, potražnja raste

U Negotinskoj Krajini na Rogljevačkim pivnicama počela je berba grožđa. Rodilo je dobro i biće dobrog vina, ali i dalje nedovoljno da se podmiri tražnja na domaćem i stranom tržištu. Zato u tom kraju obnavljaju vinogorja i ulažu u nove zasade. Cilj im je da za koju godinu proizvodnju prošire na 3.000 hektara.

Ubrzano se obnavlja Negotinsko vinogorje. U opštinskom budžetu za poljoprivredu ima 27 miliona dinara, a prioritet su novi zasadi vinove loze, naročito autohtonih sorti, prokupac, bagrina, crna tamjanika i začinak. Mladi vinari su organizovali udruženje.

"Na novom tržištu je potrebno imati nešto posebno, imati nešto novo, nešto što je bazireno na realnoj tradiciji i na realnom kvalitetu", ističe Nikola Mladenović Matalj, predsednik Udruženja vinara "Negotinska Krajina".

Udruženje okuplja 14 vinarija. Kažu da još ne mogu da proizvedu dovoljno za sve koji traže njihovo vino u zemlji i inostranstvu. Od pre dve godine vino iz ove regije ima oznaku geografskog porekla.

Iz vinograda grožđe se seli u vinske podrume od kamena peščara koji su stari preko sto godina. A kako kažu, devojke grožđe gaze da bi vino bilo slađe.

Kompleks vinskih gradova najočuvaniji je u negotinskim selima Rajac, Rogljevo, Štubik i Smedovac. Procenjuje se da ima više od 500 vinskih podruma – pivnica, spomenika kulture pod zaštitom države. Opština Negotin je "Krajinsku berbu" uvrstila u turističku ponudu.

"Kroz organizaciju ovakve manifestacije, možemo da promovišemo sam kompleks Rogljevačkih pivnica, ali ne samo Rogljevačke već i Rajačke pivnice, koje su ovde u blizini", navodi direktor TO Opštine Negotin Dušan Petrović.

Stručnjaci očekuju dobar kvalitet ovogodišnjeg roda pre svega u vinogradima u kojima su primenjene adekvatne agrotehničke mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво